RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Tips voor fietsers op spekgladde wegen

1/3
UTRECHT - Het winterse weer komt er straks aan, maar dat weerhoudt Utrechters er meestal niet van om op de fiets te stappen.

Vorig jaar was het op de eerste gladde dag een komen en gaan van gewonden bij de Utrechtse ziekenhuizen.

Om valpartijen te voorkomen zocht verslaggever Peter Knieriem uit hoe je je het beste kunt voorbereiden op gladde wegen. De Fietsersbond gaf hem zes tips over fietsen bij gladheid.


TIPS

1. Zet het zadel lager. Zo kun je beter met je voeten bij de grond, zodat je eerder steun kan zoeken wanneer je dreigt te vallen.

2. Laat wat lucht uit je banden lopen. Zachte banden zijn breder en geven net wat meer grip.

3. 'Lees' het wegdek. Let tijdens het fietsen extra goed op. Glinsteren de klinkers of het asfalt, dan is de kans groot dat daar een laagje ijs ligt.

4. Houd afstand van de rand van de weg. Juist aan de rand van de weg hoopt de sneeuw en ijs zich vaak op.

5. Bereid de fietsrit goed voor. Veel gemeenten zetten op hun websites de straten waar goed gestrooid of geveegd wordt. Op de Routeplanner van de Fietsersbond zijn ze makkelijker te vinden. Ga voor je op weggaat even zitten en plan een route langs zoveel mogelijk schone straten.

6. Schaf winterbanden aan. Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden aan, soms zelfs met ingebouwde spikes. Ze zijn misschien wat duur, maar helpen wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht