Resten Kasteel Vredenburg weer op plek

UTRECHT - Resten van de hoofdpoort van het eeuwenoude kasteel Vredenburg in Utrecht liggen weer op hun plek. Onder het Vredenburg wordt gewerkt aan een parkeergarage en daar zijn de overblijfselen teruggeplaatst. Als de garage volgend jaar opengaat, zijn de resten voor iedereen te zien.
Het gaat om overblijfselen van de stenen poort en delen van de houten ophaalbrug van het kasteel uit de 16e eeuw. De stenen resten van het kasteel werden in 2014 weggehaald, maar zijn al sinds februari terug. De houten ophaalbrug is onlangs geplaatst.

VERVUILING

Vlakbij de plek waar TivoliVredenburg nu staat, zijn meer resten van het kasteel gevonden. Het idee was om die terug te brengen als blok in het
, maar de resten zijn te vervuild door een fabriek die op die plek heeft gestaan.
Overblijfselen van de westelijke toegangspoort waren eerder al opgedoken. Tijdens de bouw van TivoliVredenburg werden die blootgelegd, maar er kon geen goede plek worden gevonden om ze tonen. De resten van de poort zijn daarom weer onder de grond verdwenen.
Behalve in de parkeergarage wordt ook in de fietsenstalling onder het woonwinkelgebouw De Vredenburg herinnerd aan het kasteel. Dat is niet voldoende, vindt de gemeente. Daarom komt ook buiten ook iets dat aan het 16e eeuwse kasteel zal herinneren. Mogelijk wordt dat een lichtkunstwerk.

DWANGBURCHT

De zogeheten dwangburcht werd vanaf 1529 gebouwd in opdracht van Karel V om Spaanse soldaten onderdak te bieden. De Utrechtse bevolking wilde af van het kasteel en in 1566 werd het kasteel belegerd.
Na enkele maanden belegering verlieten de Spaanse soldaten Utrecht en iets later braken de Utrechters het kasteel eigenhandig af, naar verluidt onder aanvoering van Trijn van de Leemput.
In de eeuwen daarna is het kasteel steeds verder afgebroken. De laatste grote stukken werden begin 20e eeuw opgeblazen tijdens de bouw van de eerste gebouwen van de Jaarbeurs op het Vredenburgplein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.