RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht schaft verplichte erfpacht af

UTRECHT -

Huiseigenaren in Utrecht mogen vanaf 2016 de grond onder hun woning kopen. De gemeenteraad heeft donderdagavond besloten om de erfpacht af te schaffen. Voor nieuwe woningen was dat al het geval, maar ook het eigendom van grond onder bestaande woningen kan worden overgedragen.

Bij erfpacht blijft de gemeente eigenaar van de grond, waarop woningen worden gebouwd. Huiseigenaren betalen dan jaarlijks een zogeheten canon, al is die vaak eeuwig afgekocht. Het college van B en W zegt dat de gemeente het eigendom van de grond tegen notariskosten zal overdragen.

D66 is verguld met de wijziging. "Als je de grond onder je huis in erfpacht hebt, zitten daar veel meer voorwaarden aan verbonden dan wanneer het je eigen bezit is. Deze voorwaarden belemmeren de woningbezitter bij de financiering en verkoop van zijn woning", zegt D66'er Lars Roodenburg.

De VVD en CDA zijn ook blij met de nieuwe regels. "Erfpacht is een ouderwetse en verkapte vorm van belasting en legt bovendien extra beperkingen aan woningeigenaren op", zegt CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard.

Regels die te maken hebben met de erfpacht, zoals zogeheten erfdienstbaarheden, worden stap-voor-stap aangepast.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -