RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Bezem door top ProRail, cultuur moet opener"

UTRECHT - Het financieel beheer bij ProRail moet op de schop. Er gaat te weinig geld naar spoorvervanging en te veel naar grote projecten, zegt Sharon Dijksma, de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur.

Volgens de Telegraaf laat de Utrechtse spoorbeheerder honderden miljoenen euro's voor vervanging van spoorrails op de plank liggen, terwijl er grote tekorten zijn bij de verbouwing van stations. Dijksma benadrukt dat het achterstallige onderhoud geen gevolgen heeft voor de veiligheid op het spoor.


BEZEM ERDOOR

Dijksma zinspeelt er in de krant op dat de bezem door het spoorbedrijf gaat. "We bekijken nu de topstructuur van ProRail, die wellicht moet worden afgeslankt. En de toch wat gesloten ingenieurscultuur van het bedrijf moet opener."

Volgens de staatssecretaris wordt het geld voor spooronderhoud op dit moment "om verschillende redenen" niet uitgegeven. Zo zouden er problemen zijn met aanbestedingen. Dijksma benadrukt dat het achterstallige onderhoud geen gevolgen heeft voor de veiligheid op het spoor. Maar ze vindt het wel heel jammer en ook heel zorgelijk dat op dit punt het financieel beheer van ProRail lacunes vertoont. Ze ziet dan ook alle aanleiding om samen met ProRail te werken aan verbeteringen.


MEEVALLERS

In een reactie bevestigt ProRail dat het geld om diverse redenen niet is besteed. "Ten eerste hadden we een aantal meevallers. Zo bleken sommige werkzaamheden goedkoper dan gedacht. Ook hadden we geld gereserveerd voor onverwachte werkzaamheden, maar dat budget hoeven we niet te gebruiken", aldus de spoorbeheerder op de bedrijfswebsite.

"Ten tweede zijn er werkzaamheden die we wilden uitvoeren vertraagd zodat het niet meer lukt om ze dit jaar uit te voeren. Dat komt onder andere doordat aanbestedingen langer duurden dan gedacht of door een tekort aan personeel. Ook zijn planningen opgeschoven, waardoor soms op andere momenten niet genoeg ruimte beschikbaar is om op ons druk bereden spoor te kunnen werken."


UITSTEL

Volgens ProRail gaan de overgebleven budgetten in overleg met het ministerie mee naar het volgende jaar. "Uitstel betekent geen afstel", stelt ProRail.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht