RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Paarden dood door ijzer in slootwater

TIENHOVEN -

In de Oostelijke Binnenpolder in Tienhoven en de Horstermeerpolder in Wijdemeren hebben paarden een chronische ijzervergiftiging opgelopen door het drinken van slootwater. Vier dieren zijn inmiddels overleden. Dat meldt de Universiteit Utrecht.

Het water uit de sloten bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee. De paarden zijn er meerdere jaren aan blootgesteld. Dit heeft geleid tot leverfalen. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden niet bekend.

Het verhoogde gehalte heeft waarschijnlijk een natuurlijke oorsprong. In de laaggelegen polders neemt kwelwater, grondwater dat onder druk naar boven komt, ijzer mee uit de diepere bodemlagen naar de oppervlakte. Op den duur ontstaan zo sterk verhoogde ijzergehaltes in het oppervlaktewater.


MYSTERIE

Mathijs Theelen, specialist inwendige ziekte bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde, ontdekte de vergiftigde paarden. "Ze waren ernstig ziek en het was een mysterie wat hen mankeerde. Na uitgebreid onderzoek en mede dankzij de betrokkenheid van de eigenaren kwamen we erachter dat ze last hadden van ijzervergiftiging. Een lange zoektocht naar de bron van het ijzer volgde. Uiteindelijk kwamen we bij het slootwater uit."


BEHANDELING

"Er is helaas geen betaalbare behandeling om paarden te genezen van chronische ijzervergiftiging", zegt Theelen. "Om meer gevallen van vergiftiging te voorkomen, zou je het slootwater eerst moeten laten testen voordat je paarden daaruit laat drinken."


WAARSCHUWING

"Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet. Inwoners van de betreffende polders moeten op de hoogte zijn en maatregelen kunnen treffen. Mogelijk speelt dit probleem ook in andere polders in Nederland. Het is dus belangrijk om mensen te waarschuwen", zegt Theelen.

Eigenaren die vermoeden dat hun paard risico loopt of heeft gelopen, kunnen het beste contact opnemen met hun eigen dierenarts. Die kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen. Daarna kan met behulp van een leverecho en een leverbiopt de diagnose bevestigd worden door een specialist.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -