Miljoenen voor opruimen van gedumpt drugsafval

PROVINCIE UTRECHT - Tot eind 2017 komt er drie miljoen euro beschikbaar om gedupeerde grondeigenaren en gemeenten te helpen met het opruimen van giftig drugsafval dat is gedumpt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat afspraken maken met de provincies over de verdeling van het geld onder betrokkenen.
"Drugscriminelen maken enorme winsten, maar zadelen gemeenten en grondeigenaren zoals boeren en natuurbeheerders op met de opruimkosten voor hun chemisch afval. Hier moet een eind aan komen", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu. Eigenlijk moeten de opruimkosten worden verhaald op de daders, maar die zijn meestal lastig op te sporen.
In onze regio is de afgelopen jaren ook giftig drugsafval gedumpt, zoals in Veenendaal en in Maarsbergen. In Tull en 't Waal werden onlangs nog jerrycans gevonden, waarin vermoedelijk drugsrestanten zaten. In Rhenen veroorzaakte het vervoer van drugsafval in juni zo'n gevaarlijke situatie, dat de Rijnbrug tijdelijk dicht moest voor het verkeer.
In de provincie Noord-Brabant vinden veruit de meeste dumpingen plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.