Onderzoek naar verzekering beeld Kees de Tippelaar

BREUKELEN - De Historische Kring Breukelen onderzoekt deze week hoe en voor hoeveel het beeld van Kees de Tippelaar verzekerd is. Het beeld is gestolen en kostte zo'n tien jaar geleden ongeveer 30.000 gulden.
De diefstal van het bronzen beeld in Breukelen staat mogelijk niet op zichzelf. Onlangs verdwenen ook al vier bronzen kunstwerken in het plassengebied.
Bij kasteel Sypesteyn in Loosdrecht werd De Zittende Reigerman gestolen en in Uithoorn werden drie beelden
van kunstenaar Gerard van Hulzen ontvreemd. Ook in Vinkeveen zijn beelden gestolen.
Vermoedelijk zijn de bronzen objecten gestolen om het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Brons brengt - in omgesmolten vorm - zo'n vijf euro per kilo op.
Kees de Tippelaar, het beroemde beeld van Dudok de Wit in Breukelen, is waarschijnlijk afgelopen
woensdagnacht weggehaald.
Het hondje van Kees, op dezelfde sokkel, is blijven staan. De gemeente is geschrokken van de diefstal en roept via de eigen website getuigen op zich te melden.
Dudok de Wit (1843-1913) was een rentenier in Breukelen. Hij woonde op de buitenplaats Slangevecht. Dudok was landelijk bekend door zijn grappenmakerij en sportieve prestaties als langeafstandswandelaar. Vandaar zijn bijnaam 'Kees de Tippelaar'.
Uit zijn nalatenschap worden de kinderen uit Breukelen op zijn 'jaardag' nog jaarlijks op een portie poffertjes getrakteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.