RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

SP in Tweede Kamer wil Christian Gandu hier houden

UTRECHT - De SP in de Tweede Kamer gaat een poging ondernemen om voetballer Christian Gandu in Nederland te houden. De voetballer moet uiterlijk volgende week woensdag verplicht terug naar zijn geboorteland Congo.

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen gaat een verzoek descretionair opsturen naar staatssecretaris Dijkhoff, dit is een verzoek om dit individuele geval opnieuw te bekijken. Het SP-kamerlid zoekt voor deze actie de samenwerking met GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Gandu is 23 jaar en vluchtte ruim veertien jaar geleden naar Nederland. De speler van Magreb '90 uit Utrecht heeft hier zijn pleegouders. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP vindt het onbegrijpelijk dat hij terug naar Afrika moet en gaat de zaak aankaarten bij de regering.

Daarvoor zoekt ze steun bij andere partijen. "Ik werk heel vaak samen op dit gebied met ChristenUnie, GroenLinks en D66. Optrekken met de PvdA is wat lastiger sinds zij in de regering zitten. Maar met die eerste drie zal ik zeker naar de zaak kijken."


GROENLINKS

Ook GroenLinks neemt het op voor Gandu. "Deze jongen is feitelijk gewoon een Nederlander", zegt Eerste Kamerlid Tineke Strik. "Hij heeft eigenlijk nauwelijks meer banden met Congo. Dus vandaar deze strikt formalistische opstelling?" Of GroenLinks ook Kamervragen gaat stellen is nog niet duidelijk. Strik wil de kwestie eerst verder uitzoeken.

Het nieuws dat Gandu terug naar Congo moet, leidde niet alleen in de politiek tot verontwaardigde reacties. Zijn club Magreb '90 wil actie voor hem voeren, net als Farid Azarkan, voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders. Op Facebook is een pagina voor hem opgericht.

Eerder veroordeelde zijn oude trainer Willem van Hanegem al het beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Wie verzint in godsnaam zoiets?", zei hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht