RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

3000 kilo gestolen koper gevonden in Utrechtse loods

UTRECHT - Tijdens de ontmanteling van een hennepkwekerij in Utrecht heeft de politie ook 3000 kilo gestolen koper aangetroffen, grotendeels afkomstig van het spoor.

ProRail spreekt van "een zeer grote vangst". Koperdiefstallen zijn kostbaar voor de spoorbeheerder en vervelend voor de reiziger omdat ze leiden tot vertragingen. ProRail heeft dan ook tal van maatregelen genomen om het aantal koperdiefstallen terug te dringen.

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden, maar wordt waar het kan vervangen door het goedkopere aluminium. Ook zijn er nachtelijke controles langs het spoor door de politie en beveiligers met honden.


DALING

Op tal van plaatsen zijn hekken geplaatst en ProRail heeft omwonenden gevraagd verdachte situaties te melden. Het aantal diefstallen is gedaald van 127 gevallen in de eerste helft van 2014 naar 54 in dezelfde periode dit jaar.

ProRail werkt met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het Openbaar Ministerie samen in de 'Actie Koperslag'.
Zo is een identificatieplicht bij de inkoop van koper afgesproken. Ook wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de schade die koperdiefstallen toebrengen aan reizigers en spoor. Dat betekent vaak hogere straffen, aldus ProRail.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht