Tbs geëist voor moord op echtgenote in Langbroek

LANGBROEK - Tegen de man die verdacht wordt van het doodsteken van zijn echtgenote in Langbroek is tbs met dwangverpleging geëist. De 49-jarige Pieter B. verkeerde in een psychose en was volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom is geen gevangenisstraf geëist, maar langdurige en intensieve behandeling.
"Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik neem er de volle verantwoordelijkheid voor", zei B. dinsdag tijdens de zitting over de moord op zijn vrouw Fransis Pompen.
Eind juni werden inwoners van het buurtschap Steenen Brug, dat tussen Wijk bij Duurstede en Langbroek ligt, opgeschrikt door het nieuws dat buurtbewoonster Fransis was neergestoken. Hulpdiensten konden niets meer voor de vrouw doen. Direct na de steekpartij meldde B. zich bij de politie.

RELATIEPROBLEMEN

B. en zijn vrouw Fransis hadden ernstige relatieproblemen. Hij wilde naar eigen zeggen nog praten, maar zijn vrouw "was er klaar mee". B. ging 's nachts weg. Hij verkeerde in een psychose en was niet toerekeningsvatbaar. Toen hij tegen vieren terugkwam, pakte hij messen en liep hij naar boven. Daar stak hij 24 keer in op zijn echtgenote. Zijn zoon kwam binnen en trok zijn vader weg. B. ging daarna naar het politiebureau in Doorn om zichzelf aan te geven.
De zoon en dochter probeerden hun moeder nog te reanimeren. Beiden lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTTS). Ze wonen nu bij hun tante. Er is een schadevergoeding van 17.500 euro per kind gevorderd.

STOICIJNS

Tijdens de rechtszaak zei B. "heel veel verdriet" te hebben van de gebeurtenissen. De rechter zei daarop: "Dat zie ik niet zo." Waarop B. antwoordde: "Klopt. Ik ben een stoïcijns persoon."

GEESTESTOESTAND

De Langbroeker erkende op de zitting dat hij "geestelijk niet helemaal in orde is". Sinds 2001 had hij angststoornissen en werd hij erg achterdochtig, verklaarde hij. In 2002 kreeg hij een herseninfarct. De stress, achterdocht en drukte binnen het gezin namen daarna toe.

MOORDZUCHTIG

Volgens B. hield Fransis geen rekening met zijn ziekte. De vader, zus en broer van Fransis lazen tijdens de zitting slachtofferverklaringen voor. "Fransis hield van haar Pieter en was daarom niet bang voor hem", werd onder meer gezegd.
De vader van Fransis verklaarde: "Het valt me zwaar om dit over m'n eigen schoonzoon te moeten zeggen, maar Pieter is onbetrouwbaar, gevaarlijk en moordzuchtig." De zus van Fransis sprak geëmotioneerd: "Dat juist mijn zusje dit moest overkomen. Ze zei altijd: Pieter zal mij of de kinderen nooit iets aandoen."
In het psychologisch rapport over B. staat dat hij lijdt aan een paranoïde type van schizofrenie. Verder is een chronische psychose geconstateerd. B. heeft ook hersenletsel. Waarschijnlijk heeft hij dit op zeer jonge leeftijd opgelopen na een val van een stapel pallets.

DIEPE INDRUK

De
maakte destijds diepe indruk in het dorp. "Je weet niet wat je meemaakt. Het is verschrikkelijk. Ik vond het een hartstikke lieve vrouw. Ik begrijp het niet allemaal", vertelde een inwoonster van Langbroek destijds.

MOEDER EN DOCENTE

De 49-jarige Fransis was de moeder van een zoon (18) en dochter (16). Ze werkte als docent Frans op het Minkema College in Woerden. De leerlingen en docenten reageerden verbijsterd toen ze het nieuws hoorden. "Ze werkte al 22 jaar bij ons op school, dus dat is heel erg lang. Ze kent bijna alle leerlingen van onze school. Ze was zeer geliefd. Het is een hele vrolijke, opgeruimde positieve dame en een hele goede docente. Ja, dus een groot verlies."
Dinsdag keek de rechter voor het eerst inhoudelijk naar de zaak. De kinderen van het stel volgden de zitting vanuit een andere zaal. Slachtofferhulp ondersteunde hen. Na de moord heeft B. geen contact meer gehad met zijn zoon en dochter omdat zij dat niet willen. Ook de schoonfamilie wil geen contact meer.
De rechtbank doet op 22 december uitspraak. B. wil niet bij de uitspraak aanwezig zijn.

Terugblik op de zaak en rechtbankverslag van Dennis van Ommeren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.