Utrecht wil milieuzone voor brom- en snorfietsen

UTRECHT - Naast de al bestaande milieuzone voor oude auto's wil Utrecht in de binnenstad nu ook een milieuzone voor brommers en snorfietsen invoeren. Het gaat om voertuigen die benzine als brandstof hebben. Elektrische voertuigen mogen wel de binnenstad in.
De gemeente hoopt de milieuzone in 2020 in te voeren. Eerst moet nog onderzocht worden of het verbod te handhaven is en of er een goede sloop- en vervangingssubsidie te regelen is voor brommer- en snorfietseigenaren.
"Fietsers, voetgangers en bewoners ervaren brom- en snorfietsen als een belangrijke bron van overlast", schrijft het college. Ook moet de nieuwe maatregel de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. D66 en GroenLinks, de twee grootste partijen van de stad, zijn voorstander van de nieuwe milieuzone.

BROMMERS POPULAIR

Steeds meer Nederlanders hebben een brommer of snorfiets: op 1 december waren er in het hele land 1.174.802. Dat is 65 procent meer dan negen jaar geleden.

AUTO'S

De al bestaande milieuzone voor auto's is sinds dit jaar van kracht. De invoering van de maatregel verliep
en leidde tot veel
.
Het streven om de Utrechtse binnenstad brom- en snorfietsvrij te maken, komt niet uit de lucht vallen. In 2013 gaven Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al aan dat ze een einde wilden maken aan de overlast van de vervoersmiddelen. Ook de Fietsersbond en Natuur & Milieu uitten eerder kritiek op "vieze" snorscooters.

Utrecht wil milieuzone voor brom- en snorfietsen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.