"DNA veroordeelden vaak niet afgenomen"

PROVINCIE UTRECHT - Bart van U., de vermoedelijke moordenaar van oud-minister Els Borst, is niet de enige bij wie tijdens een eerdere veroordeling is vergeten DNA af te nemen. Volgens RTL Nieuws heeft het Openbaar Ministerie verzaakt van bijna 12.000 veroordeelden DNA af te nemen.
Een groot deel betreft dieven en geweldplegers, maar het gaat ook om tientallen moordenaars, verkrachters en aanranders, heeft RTL Nieuws achterhaald.
Het OM laat weten dat het deels gaat om mensen die geen gehoor geven aan het bevel om DNA af te staan, bijvoorbeeld omdat ze niet in Nederland zijn. In dat geval wordt zo iemand geregistreerd in het landelijk opsporingsregister. Van 10.765 veroordeelden is de politie geen adres bekend.
Het OM voegt eraan toe dat het bezig is met een inhaalslag. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt de opsporing van verdachten die nog geen DNA hebben afgestaan, opgeschroefd. Dat er zo'n achterstand is met DNA-afname, kwam aan het licht door de zaak rond Bart van U.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.