RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse supers ook 's nachts open

UTRECHT - Levensmiddelenwinkels in Utrecht kunnen voortaan een ontheffing krijgen om tot 2 uur 's nachts open te zijn. De leefbaarheid in de buurt mag dan niet in het geding komen. Dat heeft de gemeenteraad van Utrecht donderdagavond besloten.

Op doordeweekse dagen en op zaterdag mogen levensmiddelenwinkels altijd van 6 tot 22 uur open zijn. Als supermarkten ook na 22 uur open willen zijn, moeten ze een ontheffing aanvragen. Op zon- en feestdagen is die ontheffing al nodig als de winkels na 19 uur open willen zijn.

Eerder kende Utrecht een maximaal aantal avondwinkels per stadsdeel, maar nu mogen alle winkels een aanvraag doen. Door een wijziging in de landelijke winkeltijdenwet kon Utrecht de verordening ook onder handen nemen.


24-UURS ECONOMIE

De zondagse uitzondering was een eis van GroenLinks. "Wij zijn tegen de 24-uurs economie", zegt GroenLinksraadslid Thijs Weistra. "Daarom willen we niet dat supermarkten op zondagavond automatisch tot 22 uur open mogen zijn."

Als de wijziging niet zou worden aangenomen, zou GroenLinks tegen het voorstel hebben gestemd, zegt Weistra. Mogelijk dat de gewijzigde winkeltijdenverordening er dan niet zou zijn gekomen. De aanpassing van GroenLinks werd na een hoofdelijke stemming uiteindelijk met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen.

D66 is erg tevreden over de gewijzigde openingstijden. "Ook na een avonddienst kun je nu nog boodschappen doen", zegt D66-raadslid Jony Ferket. "Dit past bij een liberale stad. We hebben eindelijk heldere regels voor bewoners en ondernemers. Iedereen weet waar hij aan toe is, en niemand hoeft 's avonds meer voor een dichte deur te staan."

De winkeltijdenverordening wordt nog wel geŽvalueerd. De leefbaarheidstoets wordt volgend jaar onder de loep genomen en in 2018 bekijkt de gemeenteraad de effecten van de complete verordening.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -