RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vuurwerkshows vergroten draagvlak voor verbod

PROVINCIE UTRECHT - Het draagvlak voor een vuurwerkverbod neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten ter compensatie een professionele vuurwerkshow organiseren. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Het bureau dat in opdracht van Binnenlands Bestuur 2500 Nederlanders raadpleegde ziet ook regionale verschillen.


UTRECHT

In de provincie Utrecht is 56 procent voor een vuurwerkverbod als daar een vuurwerkshow tegenover staat. 64 procent van de Utrechters vindt dat gemeenten sowieso een vuurwerkshow moeten regelen. 51 procent in Midden-Nederland is voor een algeheel verbod en 80 procent is voor vuurwerkvrije zones. De steun voor een verbod ligt in het oosten van het land met 46 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

Los van een eventueel vuurwerkverbod, vinden zes op de tien Nederlanders dat hun gemeente een centrale vuurwerkshow moet regelen. Het draagvlak voor vuurwerkvrije zones groeit licht. In het westen en zuiden van Nederland zijn de meeste voorstanders te vinden, in het oosten van het land de minste.


OVERLAST

Driekwart van alle Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk. Vooral het lawaai van vuurwerk en de troep op straat stoort mensen. Vier op de tien noemen de stress bij hun huisdieren. Bijna een kwart van de Nederlanders maakt zich er niet druk om.

Dit jaar zegt 12 procent van de Utrechters zeker zelf vuurwerk te gaan afsteken, een percentage dat precies op het landelijk gemiddelde ligt. In de provincie Overijssel (21 procent), Gelderland (20 procent) en Flevoland (19 procent) zitten de fanatiekste afstekers.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht