'Sjoemelsoftware' is woord van het jaar

UTRECHT - 'Sjoemelsoftware' is het Van Dale woord van het jaar 2015. De Utrechtse uitgever van het Groot woordenboek der Nederlandse taal opende drie weken geleden de stembus voor tien kandidaten en dat leverde 40.000 stemmen op.
De nieuwe uitdrukking 'sjoemelsoftware' kreeg 48% van de stemmen. Het woord raakte dit jaar in zwang door het dieselschandaal bij Volkswagen. De definitie die Van Dale geeft is: "Software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, m.n. zulke software die in auto's wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen."
Op twee staat het woord 'poortjesspringer' en op drie 'je suis', een verwijzing naar de aanslagen in Parijs. In België werd 'kraamkost', een maaltijd die een pasbevallen moeder en haar gezin cadeau krijgen, het woord van het jaar. Ook in de categorieën Jongerentaal ('tinderellasyndroom'), Lifestyle ('appnek'), Sport/amusement ('vredespianist'), Economie ('knutselcontract') en Politiek ('uitgetolereerd') werden woorden van het jaar gekozen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.