Verwarde huurders veroorzaken steeds meer overlast

PROVINCIE UTRECHT - Bijna driekwart van de woningcorporaties heeft steeds vaker overlast door verwarde huurders. Dat zegt Aedes. Volgens deze koepel van woningcorporaties komt de stijging door bezuinigingen in de zorg. Daardoor blijven mensen met psychische problemen vaker zelfstandig wonen.
De Alliantie in Amersfoort erkent de problemen. "We signaleren een duidelijk stijgende lijn in het aantal meldingen van overlast door verwarde personen. Deze overlast vraagt inderdaad een extra inspanning van onze organisatie," aldus een woordvoerder.
De Amersfoortse woningbouwcorporatie weet niet of de bezuinigingsmaatregelen de oorzaak zijn van de stijging. "Of de toename aan uren die we besteden aan 'verwarde' personen te wijten is aan decentralisatie en bezuinigingen in de zorg kunnen wij objectief niet beoordelen."

MITROS

Woningbouwcorporatie Mitros, de grootste verhuurder in de provincie Utrecht, herkent zich niet helemaal in de stijging. De organisatie ziet gevoelsmatig wel een verzwaring van de problemen van huurders, maar ziet dat nog niet terug in harde cijfers. Normaal gesproken zijn er zes á zeven echte incidenten per jaar en het afgelopen jaar was dat er slechts één meer.
Mitros hoort jaarlijks van de gemeente Utrecht hoeveel mensen met psychische problemen of ex-gedetineerden een huurwoning moeten krijgen. Dat aantal is niet hoger dan voorgaande jaren en wordt naar verwachting volgend jaar ook niet hoger.

POLITIE

Bij ernstige overlast werkt Mitros met een vast protocol samen met de gemeente en de politie. Mitros ziet het naar eigen zeggen ook als taak om overlastgevende huurders een woning te bieden.
De organisatie ziet wel dat ouderen door de veranderingen in de zorg langer thuis moeten blijven wonen. Daardoor moeten ze vaker in hun huurwoning blijven wonen. Daarom bouwt Mitros nu seniorencomplexen met speciale voorzienuingen voor deze groep, zoals scootmobielpunten.
In onder andere Amersfoort en de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht was het de afgelopen maanden raak. Verwarde huurders dreigden daar hun woning op te blazen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.