RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht onthult beeld van 'zijn' paus Adrianus

1/2
UTRECHT - Op de Pausdam in Utrecht is donderdag de officiŽle onthulling van het standbeeld van de Utrechtse paus Adrianus Vl. Het gaat om een cadeautje van het jarige Prins Bernhard Cultuurfonds

Adianus was van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523 paus, maar tot nu had de Domstad geen opvallend beeld of gedenkteken dat naar hem verwijst.


INVLOEDRIJK

Daar moest volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds maar eens verandering in komen. "Het is eigenlijk de meest invloedrijke Utrechter uit de geschiedenis, maar veel mensen weten dat niet," zegt een woordvoerder.

De onbekendheid heeft volgens kerkhistoricus Ton van Schaik een duidelijke reden. "Utrecht was oorspronkelijk een protestantse stad en daardoor kreeg de katholieke paus weinig aandacht. Pas nadat een onderzoeker jaren later een boek over Adrianus schreef, werd hij bekender."


SCHETS

Het Cultuurfonds deed vorig jaar een oproep aan kunstenaars om werk in te sturen en kans te maken op de opdracht om het beeld te ontwerpen. Meer dan zestig kunstenaars stuurden een schets in.

Samen met een jury koos het fonds unaniem voor de schets van Anno Dijkstra. Hij is trots op z'n werk. "Ik vond het een hele mooie uitdaging dit beeld, want het gaat over een religieus instituut. Dat maakt het niet neutraal en daardoor heel interessant."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht