RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Al Fitrahmoskee radicaliseert en verspreidt onverdraagzaamheid"

1/2
UTRECHT -

De Al Fitrahmoskee in Utrecht zorgt voor problemen in de wijk Overvecht. De moskee zou kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij en onverdraagzaamheid verspreiden, zo blijkt uit onderzoek van NRC.

Leden van de Utrechtse moskee spreken gematigde moslims aan op 'on-islamitisch' gedrag. De Nederlands-Syrische imam van de moskee Suhayb Salam vindt dat moslims "afschuw" moeten hebben van ongelovigen. De moskee probeert verder te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren, films kijken of meedoen aan cultuureducatie. Dit soort bezigheden mogen niet van het geloof.


GESCHROKKEN

De VVD in Utrecht laat weten erg geschrokken te zijn van het artikel in NRC Handelsblad en wil op korte termijn in gesprek met burgemeester en wethouders.

"Het college kan ons dan vertellen of zij zich herkennen in het beeld dat geschetst wordt", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. "Als dit zo is, vraag ik me af welke maatregelen er genomen gaan worden, als zij zich niet in het beeld herkennen, dan hoor ik graag welk beeld zij dan hebben."


VERBOD

Minister Asscher van Sociale Zaken en burgemeester Jan van Zanen zijn op de hoogte en laten weten zich zorgen te maken over de invloed van de fundamentalistische moskee. De minister overweegt om salafistische organisaties te verbieden, de Tweede Kamer had daar al eerder op aangedrongen.

Van Zanen zegt in NRC Handelsblad niet veel aan de situatie te kunnen doen zolang er geen strafbare feiten worden geconstateerd. Wel heeft de burgemeester de mogelijkheid om zich door de AIVD te laten informeren en met de moskee in gesprek te blijven.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt de reactie van de burgemeester stuitend. "Haatzaaien, oproepen tot geweld, dat zijn dingen die door onze wet worden afgebakend, maar moreel ook afgebakend moeten worden door je uit te spreken. Dat is het minste dat je kunt doen en dat is wel ietsje meer dan in gesprek zijn met", aldus Marcouch tegen RTV Utrecht.


RODDELJOURNALISTIEK

De Utrechtse moskee laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat door NRC Handelsblad is neergezet en noemt het artikel "roddeljournalistiek". "Wij nemen afstand van radicalisering en jihad", meldt een woordvoerder van de moskee.

"We hebben niets te verbergen en de deur staat altijd open, voor iedereen." De moskee wil binnenkort een brief rondsturen om de band met buurtbewoners aan te halen. Het verbod dat minister Asscher wil op salafistische organisaties, noemt hij opportunistisch. "Hij zou zelf eens moeten komen kijken."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -