RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Minder zwartrijders door poortjes

UTRECHT - Sinds de invoering van toegangspoortjes op treinstations kopen 24.000 reizigers per dag toch liever een kaartje. Op stations waar de poortjes in gebruik zijn, wordt 2 procent meer kaartjes verkocht en neemt het aantal zwartrijders af, meldt de NS.

Reizigers voelen zich ook veiliger op stations met poortjes, stelt het bedrijf ter gelegenheid van de ingebruikname van het systeem op het vijftigste station. De poortjes worden maandag operationeel in Deventer. Er volgen nog 32 stations waar eveneens toegangspoortjes worden geplaatst.

Per dag passeren nu 540.000 reizigers een toegangspoortje. Op die stations wordt een positief effect gemeten met minder zwartrijders en minder agressie in de trein.

Op stations met poortjes geven negen op de tien reizigers de veiligheid een rapportcijfer van 7 of hoger. Bij de halteplaatsen zonder poorten is 81 procent van de reizigers die mening toegedaan.

Opvallend is de veiligheidsbeleving op Rotterdam Centraal, waar 99 procent van de 100.000 reizigers per dag tevreden is over de veiligheid en veiligheid meer dan een 7 geeft. Voor de sluiting van de poortjes was dat nog 92 procent.

Volgens NS oordelen reizigers steeds positiever over het systeem. Dat wordt minder dan voorheen als hindernis ervaren, maar juist gezien als doeltreffende herinnering om in- of uit te checken.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht