RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Paleis Soestdijk: tuin, handelshuis, 'showcase' of museum

1/2
SOESTDIJK - De vier geselecteerde ideeŽn voor Paleis Soestdijk zijn bekend. Het wordt een botanische tuin met exporuimte, een internationaal handelshuis, een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven of een koninkrijksmuseum. De indieners krijgen van minister Blok een ton om hun idee het komende half jaar uit te werken.


EDEN SOESTDIJK

Dit voorstel is geÔnspireerd door het Eden Project in Cornwall, de grootste botanische tuin ter wereld en een ideŽle stichting voor duurzame innovatie. De verbondenheid tussen mens en natuur, duurzaamheid en innovatie vormen het thema van Eden Soestdijk. Er worden twee architectonische kassen aan het landschap toegevoegd. Het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum. Indieners: Stichting Voorbereiding Eden Soestdijk, Mecanoo Architecten, Eden Project, Royal HaskoningDHV.


INTERNATIONAAL HANDELSHUIS

Een (inter)nationaal podium voor het bedrijfsleven, kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Het paleis zal worden gebruikt als representatieve ontvangstlocatie voor samenkomst, kennisdeling, handelsmissies en staatsbezoeken, maar zal ook publiek toegankelijk zijn. Indieners: Tenman (penvoerder), Van HeemstraConsulting Landgoedcoach, architectenbureau Fritz.


MADE BY HOLLAND

De 'showcase' Made by Holland brengt de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht in de vorm van een 'experience'. De fraaie ruimtes in het paleis blijven behouden en 'beleefbaar'. Ook op het landgoed komen 'showcases'. Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg moet een dynamisch cultureel, horeca en evenementenprogramma komen. Indieners: Hylkema Consultants B.V., MeyerBergman Investments B.V., Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek B.V., Leeuwenpoort Ontwikkeling B.V.


NATIONAAL ENSEMBLE

Uitgangspunt van dit programma over de ontwikkelingen binnen ons Koninkrijk is het ervaren van de relatie tussen verleden, heden en toekomst. Het paleis, als huis van het verleden, behoudt de huidige multifunctionele programmering. In het park komt een nieuw paviljoen: het huis van de toekomst met 'experience' gericht op jonge bezoekers. VolkerWessels, Staatsbosbeheer, Van Hoogevest Architecten BV, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex.

Over een permanente bestemming van het paleis wordt al jaren tevergeefs gesproken. Het monumentale pand waar wijlen koningin Juliana en prins Bernhard woonden staat sinds 2004 leeg. Het gebouw is opengesteld voor bezoekers en soms worden er evenementen georganiseerd. Het paleis en het landgoed zijn eigendom van de staat.


PLANNEN

Ondernemers en particulieren konden de afgelopen tijd hun plannen voor het paleis indienen. De bedenkers van de vier beste ideeŽn krijgen 100.000 euro om ze het komende half jaar uit te werken. In totaal zijn er 120 inzendingen binnengekomen.

In meer dan driekwart van de ingediende plannen was sprake van een combinatie van nieuwe functies om het paleis en het terrein rendabel te kunnen exploiteren. Het meest kwamen voor: museum, hotel en congrescentrum, zorghotel, locatie voor evenementen, kennisinstituut, plaats voor reflectie op maatschappelijke vraagstukken en opleidingscentrum. Terugkerende thema's in veel voorstellen waren land- en tuinbouw en voedseltechnologie, water en handel, gezondheid, innovatie, duurzaamheid en internationale kennisuitwisseling en samenwerking.

De vier uitgekozen initiatiefnemers krijgen een half jaar de tijd hun ideeŽn uit te werken tot een zakelijk rendabel plan. Daarvoor krijgen zij elk 100.000 euro als bijdrage in de kosten die zij maken. In oktober 2016 volgt een beoordeling. Afhankelijk daarvan kunnen de initiatiefnemers eind 2016 of begin 2017 een bod uitbrengen om hun plan ook echt uit te voeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht