RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Al Fitrahmoskee Overvecht in gesprek met buurt en gemeente

UTRECHT -

De Al Fitrah-moskee in het Utrechtse Overvecht stuurt nog deze week een uitnodiging naar omwonenden voor een open dag. Ook komt er een gesprek met burgemeester Jan van Zanen.

Dit weekend ontstond commotie rond de salafistische moskee na een artikel van NRC Handelsblad. Daarin kwam het gebedshuis naar voren als een kweekvijver voor jihadisme. Een opvallend groot aantal Utrechtse jihadgangers volgde voor vertrek lessen bij Al Fitrah, schreef de krant op basis van opsporingsbronnen. Jongeren zou geleerd worden zich af te keren van de Nederlandse samenleving.


ONJUIST

"Dat is onjuist", zegt moskeevoorzitter Suhayb Salam. "Ons gehele opvoedingssysteem draait juist om barmhartigheid, om goed gedrag te laten zien. Meedoen in de maatschappij met behoud van de eigen identiteit betekent niet dat wij als moslims ons zouden afzonderen, zoals de journalist suggereert. Iedereen die ons ervan beticht ons af te zonderen van de maatschappij, tracht ons juist buiten te sluiten. Het artikel staat vol onwaarheden en is goedkope roddel- en haatjournalistiek. Dit is het tegenovergestelde van de werkelijkheid."

Onder andere op de Facebook-pagina van de moskee wijst de voorzitter alle aantijgingen van de hand. "Er staat in geschreven dat er een hoop Utrechtse SyriŽgangers lessen zouden volgen bij Al Fitrah. Dat is een leugen, niet waar. Wij bestrijden juist radicalisering en extremisme. Met moskeegangers die dreigen naar SyriŽ te gaan hebben we een gesprek. We proberen het uit hun hoofd te praten, spreken met hun ouders. Stichting al Fitrah is al jarenlang ťťn van de vooraanstaande stichtingen die extremistisch en radicaal gedachtegoed bestrijden en daarmee een grote bijdrage leveren aan de maatschappelijke orde en veiligheid in ons land."

De moskee opent de deuren voor omwonenden. "Wij hebben niets te verbergen en de deur staat altijd open voor iedereen. We hebben eerder een open dag gehad. Soms zijn mensen het niet eens met onze opvattingen. Dat is mooi, er is ruimte voor discussie."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -