Emmausvereniging eert overleden Abbé Pierre

UTRECHT - De Emmausvereniging in Utrecht herdenkt Abbé Pierre als een geliefde persoonlijkheid die zijn leven in het teken van de armoedebestrijding stelde. De Franse priester overleed afgelopen nacht in Parijs.
Hij stichtte in 1949 de Emmausbeweging die zich inzet voor armen en daklozen. In Nederland bestaat Emmaus sinds 1956. Jan en Liesbeth Wilken waren de initiatiefnemers. Zij hadden als vrijwilliger bij Emmaus in Parijs gewerkt en richtten de Stichting Emmausvrienden Nederland op die in de geest van Abbé Pierre spullen inzamelde en verkocht.
Na een succesvolle actie voor een Algerijns dorp stelde Abbé Pierre de Nederlanders voor ook in Nederland een Emmaus-communiteit op te zetten. Een toevallige ontmoeting met barones Van Zuylen van Nijvelt, eigenaresse van kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht, maakte de weg voor Jan Wilken vrij om een stuk grond op het kasteelterrein te pachten. Daar ontstond in 1966 de eerste Emmausgemeenschap.
Inmiddels kent Emmaus in Nederland 21 groepen. Over de hele wereld zijn er 400. De Emmausbeweging is in 50 landen actief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.