RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hoogland maakt zich op voor carbidschieten

1/3
HOOGLAND -

Terwijl de discussie rondom het afsteken van vuurwerk volop wordt gevoerd, neemt het carbidschieten in Hoogland een snelle vlucht. Donderdag worden daar traditiegetrouw de melkbussen van stal gehaald. De organisatie van de happening verwacht fors meer belangstelling dan vorig jaar.

Het jaarlijkse knalfestijn in het dorpje is een idee van een vriendengroep en wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, vertelt Herman van de Fijnegeer. Hij is een van de organisatoren van het carbidschieten.


POPULARITEIT

Anders dan met vuurwerk, mogen carbidschieters op Oudejaarsdag al vanaf 10 uur 's ochtends los en daar maken ze in Hoogland dankbaar gebruik van. Volgens Van de Fijnegeer is de populariteit van het carbidschieten in het dorp flink toegenomen. Reden voor hem en zijn vrienden om het elk jaar wat groter aan te pakken.

"Vorig jaar kwamen er zestig man op het schieten af, dit jaar verwachten we dat het er veel meer zijn." Exacte getallen noemt hij niet, maar mogelijk zijn het er meer dan honderd. "We organiseren er ook van alles omheen. We hebben boomstammen om spijkers te slaan, er zijn kachels, we hebben bier, chips, hamburgers en satť, dus er is voor ieder wat wils."


CARBID

Het principe van het carbidschieten is vrij simpel, legt Van de Fijnegeer uit. "Je hebt wat carbid en dat doe je in een oude melkbus. Als het nat wordt, begint het te suizen en komen er gassen vrij. Dat gas wordt ontstoken, waardoor de deksel van de melkbus vliegt en dat geeft een knal."

Echt onveilig is het schieten volgens hem niet, er zijn door de organisatie dan ook voorzorgsmaatregelen genomen. "We vragen iedereen om afstand te houden en we lopen er met de organisatie bij. Daarnaast hebben we ook brandblussers opgesteld."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -