RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Van Zanen: laffe en heftige delicten tijdens Oud en Nieuw

UTRECHT -

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht betreurt het dat Oud en Nieuw onrustiger is verlopen dan vorig jaar. In de gemeente gingen 37 auto's in vlammen op en werden 30 aanhoudingen verricht.

Van Zanen betreurt de onrust, agressie richting hulpverleners en de vernielingen. "We hebben met elkaar stevig ingezet op het voorkomen van autobranden en vandalisme. Dat heeft helaas niet geleid tot een afname. Het zijn laffe en heftige delicten die voor anderen een leuk feest verpesten." Ook de agressie richting hulpverleners vindt Van Zanen "onacceptabel".

Van Zanen heeft vannacht de meldkamer, verschillende politiebureaus en brandweerkazernes bezocht. In zijn rit door de stad sprak hij hulpverleners en agenten om een indruk te krijgen van de stad tijdens de jaarwisseling. De burgemeester bedankt iedereen voor de inzet.


EXTRA TEAMS

Voorafgaand aan de jaarwisseling zijn drie weken lang twee extra teams van Toezicht en Handhaving ingezet. Van 10 december tot 1 januari traden zij in samenwerking op tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en waren extra alert op vuurwerkoverlast en meldingen. De eerste ervaringen van dat team zijn positief.

Tijdens de jaarwisseling, op oudjaarsavond, werd er illegaal vuurwerk in beslag genomen aan de Elektronweg, zijn er boetes uitgedeeld voor het afsteken buiten de afsteektijden en hebben minderjarige jongeren (12-) hun vuurwerk vrijwillig afgestaan na gesprekken met hun ouders. De snelle opvolging van meldingen en het ter plaatse zijn, hadden een preventieve uitwerking, ook voorafgaand aan de jaarwisseling.


MAATREGELEN

Naast de inzet van de vuurwerkteams zijn er meer maatregelen genomen zoals de inzet van een vuurwerkdetectiesysteem. Ook zijn er voor het eerst vuurwerkluwe zones ingesteld en had het voorkomen van autobranden hoge prioriteit binnen de aanpak.

Zo zijn er onder andere waarschuwingsbrieven verstuurd en zijn vierduizend ondernemers aangeschreven met het verzoek alert te reageren op verdachte omstandigheden bij de verkoop van brandbare producten.

Verder zijn bewoners getraind op het herkennen van verdacht gedrag en is het gebruik van social media gestimuleerd. Ook is samengewerkt met jongerenwerk en buurtvaders. Alle maatregelen worden, samen met de veiligheidspartners, de komende periode geëvalueerd.


SUPERSNELRECHT

Vandaag bepaalt het Openbaar Ministerie aan de hand van de overtredingen of zij een supersnelrechtzitting gaan doen. In het geval van supersnelrecht legt de rechter gelijk een boete of taakstraf op. Voor geweldpleging, vernieling, brandstichting en vuurwerk gerelateerde feiten worden de verdachten in verzekering gehouden. Feiten waarvoor meer onderzoek vereist is, worden op een latere zitting aangebracht.


SCHOONMAAK

In Utrecht is op Nieuwjaarsdag om half acht gestart met het opruimen van vuurwerkafval en ander zwerfvuil op doorgaande wegen.

Vanaf maandag 4 januari wordt begonnen met het schoonmaken van de rest van de stad. Veel Utrechters wachten dit niet af en ruimen samen met buurtgenoten de rommel op, zo blijkt uit berichten via sociale media.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -