RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Zonnepaneel op monument Amersfoort moet kunnen"

1/2
AMERSFOORT - Amersfoorters die in een monumentaal pand wonen, kunnen binnenkort misschien makkelijker zonnepanelen laten plaatsen. De gemeente wil de voorwaarden voor zonnepanelen op zogenoemde beschermde stadsgezichten versoepelen.

Dinsdag spreekt de gemeenteraad zich hierover uit. In de binnenstad wil de gemeente voortaan toestaan om zonnepanelen te plaatsen op platte daken, als deze vanuit openbaar gebied onzichtbaar zijn.


CO2-NEUTRAAL

De stad wil in 2030 CO2-neutraal en duurzaam zijn. GroenLinks vindt dat de veranderingen niet ver genoeg gaan. Voor het plaatsen van zonnepanelen op beschermde stadsgezichten is nu een dure wettelijk verplichte vergunning nodig. De partij wil dat deze vergunning kosteloos wordt.

Verwacht wordt dat de Amersfoortse raad over twee weken een besluit neemt over de regels voor zonnepanelen. Op hellende daken blijven de panelen verboden.


HISTORISCH KARAKTER

Op dit moment mogen de panelen nog niet geplaatst worden op daken van monumentale panden, omdat het niet past bij het historisch karakter van de gebouwen.

Volgens GroenLinks is dat met de huidige technieken geen probleem meer. "Er zijn hele mooie oplossingen tegenwoordig, die in het dak ge´ntegreerd kunnen worden," zegt fractielid Astrid Janssen. "Dus dan houd je het monumentale karakter van de straat overeind en tegelijkertijd kun je toch voor je eigen energie zorgen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -