Amersfoort schrapt discussieavond over radicalisering

AMERSFOORT - Een discussiebijeenkomst over radicalisering in Amersfoort gaat niet door. Burgemeester Bolsius en wethouder Houwing vrezen dat het zogenoemde Stadscafé uit de hand loopt. Dat blijkt uit een interne memo die is gelekt aan RTV Utrecht.
De avond in De Observant, georganiseerd door de griffie en raadsleden, stond gepland op 8 maart. De aanpak en preventie van radicalisering zou het thema zijn, maar burgemeester Bolsius en wethouder Houwing staan er niet achter, zo staat in de memo. Volgens hen is er een risico dat de bijeenkomst uit de hand loopt. De organisatie ziet daarom af van de thema-avond over radicalisering. "Nu er geen steun is zien we geen mogelijkheid om het Stadscafé over dit onderwerp te organiseren."
'Multicultureel vakmanschap' en de 'inclusieve samenleving', wat betekent dat iedereen zich in de stad thuis moet kunnen voelen, worden in de memo genoemd als mogelijke vervangende thema's. Vrijdag valt mogelijk een beslissing over vorm en inhoud.

JAMMER

"Jammer, dit is een belangrijk thema dat we niet uit angst voor geweld maar moeten verzwijgen", twittert VVD-raadslid Maarten Flikkema. PvdA'er Youssef el Messaoudi vindt dat de avond gewoon door moet gaan. Hij pleit wel over een discussie over radicalisering "in de breedste zin", dus niet alleen onder moslims. D66-raadslid Jacques Happe verbaast zich over de opstelling van de burgemeester en wethouder. "Eigenaardig, de raad is autonoom", twittert hij.

AUTONOOM

CDA-fractievoorzitter Micheline Paffen-Zeenni, mede-organisator van de bijeenkomst, zegt dat de burgemeester en wethouder geen voorstander zijn, maar benadrukt dat de organisatie autonoom handelt. Een verbod is volgens haar niet aan de orde.

SYRIEGANGERS

Amersfoort is een van de Nederlandse steden die te maken heeft gehad met zogenoemde Syriëgangers. Jermaine W. vertrok met zijn gezin naar Syrië, vermoedelijk om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. Hij is daar zeer waarschijnlijk omgekomen bij een
.

CIJFERS

De VVD vroeg vorig jaar tevergeefs
er in Amersfoort zijn. "Vermelding van gedetailleerde informatie rondom de cijfers brengt een reëel risico op herleidbaarheid van personen met zich mee", zei Bolsius destijds. "De focus op individuele casussen kan het netwerk waarvan wij afhankelijk zijn voor een effectieve aanpak, kopschuw maken."
Moslimorganisaties in Amersfoort lieten eerder weten dat ze de gemeente willen helpen om radicalisering in de stad tegen te gaan. De PvdA drong in het verleden aan op een daadkrachtige aanpak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.