Buurgemeenten vrezen files door verkeersplan Utrecht

UTRECHT - Buurgemeenten van Utrecht vrezen dat ze worden opgescheept met de gevolgen van de omstreden verkeersplannen van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Ze wil het lastiger maken voor autoverkeer en buurgemeenten vrezen daardoor lange files.
De gemeenten rondom Utrecht zijn positief over de Utrechtse verkeersplannen om meer mensen op de fiets en in het openbaar vervoer te krijgen, maar zetten wel hun vraagtekens bij de plannen van Van Hooijdonk om wegen te verkleinen en meer autoverkeer naar de ring te leiden.
"Het kan niet zo zijn dat het allemaal slechter wordt voor autoverkeer en dat buurgemeenten dat dan maar moeten opvangen", zegt de Houtense wethouder Kees van Dalen. Hij voert het woord namens U10, het netwerk van gemeenten rondom de stad Utrecht en de gemeente Utrecht zelf. Hij wil dat zijn Utrechtse collega zorgt voor goede doorstroming voor het autoverkeer.

DOORSTROMING

Stilstaand autoverkeer kan ook grote gevolgen hebben voor het openbaar vervoer in de regio. "Als je in de stad gaat knijpen en de bussen kunnen niet doorrijden en het station niet bereiken, dan span je het paard achter de wagen", zegt Van Dalen.
Ook zijn er vragen over de gevolgen van het plan van Van Hooijdonk om meer verkeer via de Zuilense Ring om de stad te leiden. Vooral Stichtse Vecht maakt zich grote zorgen over de luchtkwaliteit in Maarssenbroek.

FIETSEN

Wethouder Lot van Hooijdonk zegt dat zij en de randgemeenten precies hetzelfde willen. "We willen dat de bus goed kan doorstromen, mensen veel de fiets pakken en er weinig overlast is van het autoverkeer."
Ze denkt niet dat de randweg veel drukker gaat worden, ondanks het verkleinen van de wegen in de stad. De gemeenteraad van Utrecht moet nog een besluit nemen over het plan.

Buurgemeenten vrezen files door verkeersplan Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.