Utrecht herbergt extra vluchtelingen in Overvecht, Oog in Al, Gansstraat

Het gebouw aan de Einsteindreef in Overvecht waar asielzoekers in komen.
Het gebouw aan de Einsteindreef in Overvecht waar asielzoekers in komen. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat nieuwe vluchtelingen op meerdere plekken in de stad onderbrengen. Het gaat om honderden extra asielzoekers, bovenop het aantal dat nu in het asielzoekerscentrum in Oog in Al en de noodopvang in Kanaleneiland is gehuisvest.
Zo komen er vanaf april 150 extra plekken voor asielzoekers in het guesthouse van de Protestantse Kerk Nederland op de Joseph Haydnlaan. Op dit moment worden in het azc direct naast het guesthouse 450 mensen opgevangen.
Iets verderop in de wijk Welgelegen op de Ravellaan 1 komen vanaf april 250 mensen in een tijdelijk azc. Het gaat om 'gebouw 3' en het gebouw waar Forum in heeft gezeten. Die opvanglocatie blijft maximaal 2 jaar bestaan. In de andere voormalige gemeentelijke gebouwen aan de Ravellaan zitten studenten.

OVERVECHT

In Overvecht worden vanaf juni 400 personen opgevangen in een leegstaand kantoorpand aan de Einsteindreef 101-139. Die locatie blijft twee jaar actief. In het pand zitten overigens nog enkele kantoren. Niet duidelijk is wat daarmee moet gebeuren.
Over de plek in Overvecht heeft de gemeente getwijfeld, omdat Overvecht een zwakke wijk is. De politie heeft aangegeven geen problemen te verwachten en de asielzoekers maken geen gebruik van het onderwijs en de zorg in de wijk. Daar komt dan geen extra druk op, zegt B en W.
De nieuwe wethouder Kees Diepeveen heeft met coa afgesproken dat extra voorzieningen voor de asielzoekers ook ten goede moet komen van de inwoners van Overvecht.

PIETER BAAN CENTRUM

Vanaf 2019 krijgt Utrecht een tweede azc. Het voormalige Pieter Baan Centrum in de Gansstraat wordt geschikt gemaakt voor de opvang van 600 mensen. Samen met de uitgebreide azc in Oog in Al heeft de stad dan 1200 permanente plekken voor asielzoekers.
Er is een momenteel tijdelijke opvang voor 500 asielzoekers in Kanaleneiland, maar die sluit op 1 mei. Eerder werden 500 mensen opgevangen in het Beatrixgebouw.

TOESTROOM

"De verhoogde toestroom zorgt ervoor dat een solidaire stad als Utrecht vluchtelingen moet blijven opvangen", zegt burgemeester Van Zanen. Volgens Van Zanen is de opvang eerder prima verlopen.
Het stadsbestuur wil de opvanglocaties over de stad verspreiden. Daarom is na het centrum en Kanaleneiland nu onder meer gekozen voor Overvecht.
De details over de opvangplekken zouden eigenlijk pas maandag bekendgemaakt worden. Omdat de Telegraaf donderdagavond het nieuws al bracht, heeft het college van B en W besloten om vrijdag al meer te vertellen over de plannen.

Vluchtelingen op meerdere locaties in de stad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.