Vuurwerkvandalisme in Zeist verdubbeld, minder overlast in Woudenberg

PROVINCIE UTRECHT - De extra aandacht voor vuurwerkoverlast heeft in meerdere gemeenten weinig invloed gehad op de hoeveelheid vuurwerkschade. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. In een aantal Utrechtse gemeenten is de schade juist toegenomen.
Zo is er in Zeist sprake van meer vuurwerkvandalisme. Ondanks dat de gemeente voor het eerst vuurwerkzones had aangewezen, moet Zeist nu ruim 22.000 euro betalen voor het herstellen van alle schade. Dat is 11.000 euro meer dan vorig jaar.

ONBEGRIJPELIJK

Burgemeester Koos Janssen noemt de situatie onbegrijpelijk. "Zoek bij het afsteken van vuurwerk een omgeving uit zonder kwetsbaar wegdek of straatmeubilair. En vooral: blijf gewoon van een ander en andermans spullen af".
Niet alleen Zeist, maar ook de gemeente De Ronde Venen is geschrokken van de toegenomen schade. Vandalen hebben in het speelwoud in Wilnis een speeltoestel van 15.000 euro opgeblazen, vertelt woordvoerder Robbert Wortel van De Ronde Venen. Ook zijn er verkeersborden, afvalbakken en stoplichten gesneuveld.

GEMEENSCHAPSGELD

De Ronde Venen moet nu 25.000 euro betalen en dat geld komt uit de gemeentelijke pot. "Het is heel erg jammer dat we nu gemeenschapsgeld moeten gebruiken om de schade te herstellen. Dat geld kunnen we nu niet meer ergens anders voor inzetten," aldus Wortel.
Ook in Amersfoort, Montfoort en IJsselstein is er sprake van meer vuurwerkvandalisme, blijkt uit het overzicht van RTV Utrecht. Van de meeste gemeenten heeft de nieuwsredactie een reactie gekregen of wordt er nog gewacht op een kostenoverzicht.

EVALUATIE

Zeist en De Ronde Venen zeggen nu dat er werk aan de winkel is om de schade in de toekomst te beperken. Burgemeester Koos Janssen vindt dat mensen elkaar veel meer moeten aanspreken op het gebruik van vuurwerk. "We moeten hier in de buurten gesprekken over gaan voeren. Bewoners moeten weten als in hun wijk sprake is van de meeste schade." Zeist komt binnenkort met de uitkomsten van de evaluatie van de vuurwerkvrije zones.
Toch zijn niet alle gemeenten ontvreden over het verloop van de jaarwisseling. Zo is de schade in de gemeente Bunnik, Soest, Wijk bij Duurstede, Woerden en Woudenberg minder dan vorig jaar.

RUSTIG

Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg is dan ook blij met een rustige jaarwisseling. De gemeente had dit jaar de meeste vuurwerkvrije zones van de provincie en haalde alle openbare vuilnisbakken weg. Toch kan het volgens de burgemeester nog beter. "We zullen toch ook moeten kijken of we overdag meer hadden moeten handhaven, door bijvoorbeeld meer Haltstraffen uit te delen aan jongeren die te vroeg vuurwerk afstaken."
Maandagavond sprak Cnossen in UVandaag over vuurwerkvandalisme in Utrechtse gemeenten.

"Blijf gewoon van een ander en andermans spullen af."
Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg over de jaarwisseling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.