Eerste waaghalzen op dun ijs bij Leersumse Veld

PROVINCIE UTRECHT - De eerste schaatsers hebben zich op het ijs bij het Leersumse Veld gewaagd. De vorst heeft daar voor een ijslaag van vier tot vijf centimeter gezorgd.
"De adrenaline stroomt door je lichaam heen, zo bijzonder", zegt een enthousiaste schaatser tegen RTV Utrecht. "We moeten altijd zo lang wachten op een stukje natuurijs. Ik werd vanmorgen om 6.00 uur wakker, zonder dat de wekker afliep. Mijn kleding lag al klaar, mijn rugzak had ik gisteravond al ingepakt."
Het Leersumse Veld is traditioneel een van de eerste plekken in de natuur waar schaatsers het ijs op durven. Het water is relatief ondiep en koelt daardoor snel af. Toch is het schaatsen daar nog niet zonder risico, zegt natuurijskenner Fred Geers. "Op deze plas moet het kunnen, na een paar nachten flinke vorst. Maar ik ben blij dat niet iedereen dat doet. Als hier vanmiddag honderd man had gestaan, zou het ijs het niet houden."
Ook in andere plaatsen wordt gewaarschuwd voor al te veel enthousiasme. De brandweer in Maarn en Maarsbergen bijvoorbeeld meldt via Twitter dat het ijs op de vijvers er mooi uitziet, maar dat schijn bedriegt: "Veel te dun en dus levensgevaarlijk."

Eerste schaatsers bij Leersumse Veld
Reportage in U Vandaag over eerste schaatsers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.