Burgemeester Van Zanen wil zwarte lijst met haatimams

UTRECHT - Radicale imams die niet welkom zijn in Nederland moeten op een zwarte lijst worden geplaatst zodat zij hier niet meer in moskeeën kunnen spreken. Dat vindt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht.
De omstreden islamgeleerde Al-Haddad uit Engeland komt eind januari naar Utrecht. Hij staat bekend om zijn extreme opvattingen. Van Zanen vreest dat de imam uitspraken zal doen die aanzetten tot haat.
"Dit soort dingen kan in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat ik het wenselijk vind. Je moet niet alleen zeggen 'dit is zorgelijk' en het dan aan de burgemeesters overlaten", aldus Van Zanen tegen RTV Utrecht.
De burgemeester kan nu niet voorkomen dat de imam komt. Met een zwarte lijst zou het wel kunnen, denkt hij. "Ik heb wel eens gedacht zou er niet een lijst moeten komen met wie welkom is en wie niet. Dat bepaal ik niet, maar het parlement. Of weet ik veel wie. Maar dit gedoe op lokaal niveau draagt niet bij aan de balans in de samenleving en het vertrouwen onderling. Maar ja, ik werk ermee."
Politie en Openbaar Ministerie zullen op 31 januari beluisteren of de Al Haddad strafbare dingen zegt. De Dawah-groep, die hem heeft uitgenodigd, moet op zoek naar een andere locatie in Utrecht, want de oorspronkelijke zaalverhuurder heeft woensdag afgezegd.

Burgemeester Van Zanen wil zwarte lijst voor haatimams
Burgemeester Van Zanen wil zwarte lijst voor haatimams

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.