Onderzoek fietsendiefstallen Noordoost werpt vruchten af

UTRECHT - De politie heeft resultaten geboekt in de strijd tegen fietsendiefstal in het noordoosten van Utrecht. Twee maanden geleden werd een groot onderzoek gestart na een lange reeks diefstallen in onder andere de Vogelenbuurt, Wittevrouwen, Tuinwijk en Tuindorp. Vooral de hippe fietsen van het merk Cortina bleken geliefd.
In mei werden er nog 81 fietsen gestolen in Noordoost, in juni waren dit er 51. Het ging daarbij overigens om alle merken. In totaal heeft de politie twintig fietsen terug kunnen brengen bij de eigenaren. Zes exemplaren werden teruggevonden bij opkopers die hun zaken niet op orde bleken te hebben, de rest werd via internet aangeboden.
Een verdachte die in mei werd aangehouden in verband met gestolen Cortinafietsen, heeft veertig diefstallen bekend. Een andere minderjarige verdachte heeft inmiddels een werkstraf gekregen. Er is geen sprake van een Cortinabende, maar wel van 'enig georganiseerd verband', laat een woordvoerder weten. Volgens de politie worden nog wel Cortina's gestolen, maar niet zoveel als voorheen.
Het onderzoek naar de fietsendieven is bij veel bewoners van Noordoost bekend en dit werpt zijn vruchten af. Ze melden zich als ze bijvoorbeeld hun gestolen fiets herkennen op Marktplaats. Ook controleren ze vaker of hun aankoop als gestolen staat gesignaleerd. Er zijn geen mensen uit eigen beweging langsgekomen om hun tweedehands fiets te laten controleren.
"Het is te vroeg om van een trendbreuk te spreken, dan moet je op langere termijn kijken. Maar dit is natuurlijk wel bemoedigend", aldus de politiewoordvoerder.