RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechter: Milieuzone Utrecht mag blijven

1/3
UTRECHT -

De milieuzone in de gemeente Utrecht mag blijven. De bestuursrechter oordeelde dat het college van B en W 'in redelijkheid' de zone mocht instellen en ook de borden zijn prima. Daarmee heeft De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) ongelijk gekregen. De club overweegt naar de Raad van State te stappen.

De club vindt net als de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) van Kees van Oosten de milieuzone nutteloos en stelt dat het effect ervan nihil is. De KNAC is blij dat de rechter ze daarin gelijk geeft, maar omdat de milieuzone deel uitmaakt van een groter plan, maakt het volgens de rechter niet uit of de effecten al dan niet marginaal zijn.

De gemeente Utrecht zegt, met steun van Milieudefensie, dat het weren van oude, vieze dieselauto's uit het stadscentrum ongeveer 30 procent roetuitstoot scheelt op jaarbasis. De rechter vond dat de gemeente een incompleet beeld heeft gegeven van de effecten die de milieuzone heeft, maar vond dit ook onvoldoende om een streep door het besluit te halen.

De gemeente is tevreden over de uitspraak. "De milieuzone is bedoeld voor gezonde lucht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft gevraagd maatregelen te nemen voor een schonere lucht. Daarvoor is deze maatregel ingesteld", aldus wethouder Lot Van Hooijdonk van verkeer.

Sinds Utrecht in 2013 besloot een milieuzone in te stellen, hebben bezitters van te oude voertuigen de kans gehad deze wagen met subsidie te laten slopen. Ook kregen ze een bijdrage voor de aanschaf van een schoner vervoermiddel.

Er zijn inmiddels duizenden boetes uitgedeeld aan overtreders van de milieuzone voor oude dieselauto's.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -