SSLU: Hoger beroep milieuzone

UTRECHT - De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) van Kees van Oosten gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Utrecht dat de milieuzone in die stad mag blijven. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) overweegt nog om in hoger beroep te gaan.
De SSLU en de KNAC hadden de gemeente Utrecht voor de rechter gesleept omdat zij het niet eens zijn met het instellen van de milieuzone, maar de rechter vond de argumenten voor de milieuzone redelijk.
"De luchtkwaliteit wordt niet schoner door het instellen van een milieuzone. Je verwacht dan dat de lucht significant beter wordt, maar dat is niet zo", aldus Kees van Oosten namens de SSLU. Hij wijst erop dat ook de rechter stelde dat de milieuzone niet heel veel effect heeft op de luchtkwaliteit.
Van Oosten maakt zich verder boos over het feit dat mensen die hun oude auto's moeten wegdoen een vermogen kwijt zijn, zonder dat de luchtkwaliteit er beter van wordt.

OLDTIMERCLUBS

De KNAC overweegt ook in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, maar de organisatie moet eerst nog overleggen met een aantal oldtimerclubs, zegt directeur Peter Staal. "Persoonlijk zal ik adviseren in beroep te gaan. Op heel veel punten stelde de rechter ons in het gelijk en zijn er aanknopingspunten om in hoger beroep te gaan."
"De rechter erkende dat het effect van de maatregel op de luchtkwaliteit marginaal is, maar vervolgens mag de milieuzone gehandhaafd blijven. Dat is teleurstellend'', aldus Staal.

TEVREDEN

"We zijn heel tevreden over de uitspraak. De milieuzone is bedoeld voor gezonde lucht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft gevraagd maatregelen te nemen voor een schonere lucht. daarvoor is deze maatregel ingesteld", aldus wethouder voor verkeer, Lot Van Hooijdonk (GroenLinks).
Milieudefensie schaarde zich in de zaak achter de gemeente. Die organisatie is wel blij met de uitspraak en zegt dat het goed voor de gezondheid is. "Door de meest vervuilende auto's te weren in een milieuzone, wordt de lucht gezonder. We zouden de milieuzone dan ook een gezondheidszone moeten noemen."
Milieudefensie denkt dat meer Nederlandse steden een milieuzone kunnen invoeren, na de uitspraak van de Utrechtse rechter. In steden als Amsterdam, Arnhem en Nijmegen wordt ook over milieuzones gesproken. Een milieuzone voor brommers en scooters is ook onderwerp van discussie, onder meer in Utrecht.

ZAAK VAN UTRECHT

Verkeersminister Schultz van Haegen (VVD), die geen fan is van de milieuzone, vindt dat het een zaak van de gemeente Utrecht is. Ze denkt niet dat de zone een effectief middel is om de luchtproblemen op te lossen. De bewindsvrouw denkt niet dat het idee 'groots gaat worden overgenomen' door de rest van Nederland.

KNAC reageert op uitspraak over milieuzone

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.