Luierkliko van Baarnaar moet afvalberg verminderen

Zo moet de luierkliko er ongeveer uit gaan zien.
Zo moet de luierkliko er ongeveer uit gaan zien. © RTV Utrecht
BAARN - Nu gooit Arend-Jan Majoor de luiers van zijn 2-jarige zoontje Charly van de eerste verdieping in een bak naast de achterdeur. Maar hij wil binnen een halfjaar een speciale luierkliko bij huis, om de luiers in weg te gooien. 2500 mensen onderschrijven zijn actie. Bij genoeg aanmeldingen, stapt hij naar de fabrikanten.
Jaarlijks verdwijnen er 400 miljoen luiers in de afvalverbranding. Dat zijn 25.000 vrachtwagens vol in heel Nederland. Daar schrok Arend-Jan van en hij bedacht een bak naast de deur om de luiers in te verzamelen. "We wilden anders met afval omgaan en alles scheiden. Zo ook de luiers. Eens in de zoveel tijd brengen we die weg naar de mileustraat. En dat zette me aan het denken."

RECYCLING

Hij bedacht een plan om
, want de poepbroeken kunnen prima gerecycled worden. "Het plastic, papier en ook de lijm kunnen hergebruikt worden."
En zelfs de poep in de luier: "Als je kijkt naar groente-, fruit- en tuinafval; daar wordt biogas van gemaakt. Technologisch kun je op dit moment bijna elke stof zo goed als recyclen", aldus Arend-Jan.
Inmiddels hebben 2500 mensen aangegeven een luierkliko te willen. Majoor wil een zelfde systeem als nu met plastic. "Plastic wordt gratis opgehaald, waar fabrikanten een bedrag voor inleggen. Dat gaat in een fonds, waaruit de inzameling wordt betaald."
Volgens Arend-Jan betalen consumenten niets. "Maar misschien zien ze het wel terug in een iets hogere prijs van de luiers." Binnen een halfjaar moeten de eerste kliko's in de achtertuin staan.

Arend-Jan Majoor praat over zijn idee
Arend-Jan Majoor uit Baarn wil luierkliko's

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.