"Geen financiële band tussen alFitrah en terreurorganisatie"

UTRECHT - Het Utrechtse stadsbestuur heeft nog geen aanwijzingen dat de alFitrah-moskee in Overvecht gefinancierd wordt door een terroristische organisatie.
Dat staat in antwoorden van het college op vragen die PvdA-raadslid Marleen Haage hierover stelde naar aanleiding van berichtgeving in het AD.
De gemeente laat weten dat het wel bekend was met de financiering van alFitrah door een instelling uit Koeweit. "In principe mag iedere organisatie subsidie ontvangen uit het buitenland, tenzij er banden zijn met terroristische organisaties. Die directe banden hebben wij met onze partners in relatie tot alFitrah tot op heden (nog) niet gevonden", schrijft het college.
Volgens de gemeente zijn er op dit moment ook geen signalen bekend van dubieuze financiering van andere organisaties in Utrecht.
Het risico op terroristische geldstromen wordt tegengegaan door nauwe samenwerking met onder andere de politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, het OM, de AIVD, de FIOD en de Belastingdienst, laat het college weten.
De gemeente stelt dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen de gemeente, politie, jongerenwerk en stichting alFitrah. Het bestuur beloofde eerder al beterschap door transparanter en opener te zijn over hun werkwijze en de financiering.
NRC Handelsblad publiceerde vorige maand een artikel over alFitrah waarin stond dat de Salafistische stichting een kweekvijver is voor jihadisten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.