RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oud en Nieuw in Utrecht: 77 procent meer schade

UTRECHT -

Tijdens de jaarwisseling in Utrecht is voor ruim 186.000 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Dat is een stijging van 77 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in 2014 en 2013 was de schade aanzienlijk lager. Dat laat het stadsbestuur weten na vragen van VVD-raadslid Queeny Rajkowski.

Opvallend dit jaar was dat prullenbakken die vooraf waren dichtgezet, zijn losgeschroefd en alsnog zijn opgeblazen. In totaal zijn 220 afvalbakken en 190 verkeersborden vernield.

Daarnaast is extreem veel schade aan parkeermeters toegebracht (40.000 euro) en is een compleet speeltoestel met rubberen gietvloer in rook opgegaan. Deze schade is geraamd op 28.000 euro.


OPGEBLAZEN CONTAINER

De politie heeft één persoon kunnen aanhouden voor het opblazen van een ondergrondse container met vuurwerk naar aanleiding van een melding door een getuige. De gemeente Utrecht heeft hiervan aangifte gedaan.

Het stadsbestuur hoopt in de toekomst mobiel cameratoezicht te mogen inzetten zodat daders makkelijk opgespoord kunnen worden.


AUTOBRANDEN

Ondanks vele maatregelen gingen tijdens Oud en Nieuw in Utrecht 37 auto's in vlammen op. Er is geen een verdachte aangehouden. De politie onderzoekt alle autobranden. Dit onderzoek richt zich onder meer op het horen van getuigen en het uitkijken van camerabeelden.

De gemeente wijst erop dat het lastig is om de brandstichters op heterdaad te betrappen omdat sprake is van een zogenoemd hit-and-run-delict.

"De daders zorgen ervoor dat ze deze feiten plegen op plaatsen waar geen politie of ander toezicht aanwezig is. Ze waken ervoor slechts daar toe te slaan waar geen cameratoezicht is en zijn meestal voorzien zijn van capuchons en andere attributen, die eventuele herkenning bemoeilijken. Forensisch onderzoek levert weinig op, omdat het delict zelden sporen nalaat", aldus het college.


THEEMSDREEF

De gemeente gaat ook in op de negentien arrestaties op de Theemsdreef in Overvecht voor het verstoren van de openbare orde. Uiteindelijk zijn zeventien jongeren bekeurd. Ze staan volgens het college niet bekend bij de politie als jongeren die vaker overlast veroorzaken op de Theemsdreef. Wel heeft een van hen een waarschuwingsbrief van de burgemeester ontvangen wegens overlastgevend gedrag op de Theemsdreef tijdens de vorige jaarwisseling. De jongeren komen op eentje na allemaal uit Overvecht.

De politie heeft in totaal 31 mensen aangehouden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar waren dit er 24. De aanhoudingen hadden betrekking op onder andere openlijke geweldpleging, mishandeling, vernielingen en belediging van een politieagent.


REACTIES

VVD-raadslid Rajkowski is teleurgesteld. "Er is van alles gedaan aan preventie en repressie en dan nog zijn stiiging van de schade aan gemeentelijke eigendommen. Daar schrik ik erg van." Ze wil contact leggen met andere gemeenten om te kijken hoe zij omgaan met probleemgroepen zoals in Overvecht.

Ook GroenLinks is geschrokken van de enorme kosten en ordeverstoringen die gepaard zijn gegaan met de jaarwisseling. "Deze kosten blijken elk jaar toe te nemen. GroenLinks gaat daarom het heft in eigen handen nemen en een raadsvoorstel maken om de schade en overlast die ontstaat door het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling te beperken."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -