RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Weer brandbrief regionale omroepen aan Eerste Kamer

PROVINCIE UTRECHT - De redactie- en ondernemingsraden van de dertien regionale omroepen hebben opnieuw een brandbrief gestuurd naar de Eerste Kamer. In december stuurden de raden ook al een brief naar het parlement, maar de zorgen zijn nog niet weggenomen.

De regionale omroepen moeten van staatsecretaris Dekker 17 miljoen euro bezuinigen. In de plannen is inmiddels dekking gevonden voor 12 miljoen euro, onder meer door fusies, maar waar de overige 5 miljoen moeten worden weggehaald is nog een raadsel, schrijven de raden.

"Wij vrezen dat naast de techniek en andere ondersteunende diensten uiteindelijk ook gesneden wordt in budgetten van redacties, waardoor de slagkracht en programmering wel degelijk bedreigd worden", schrijven de redactie- en ondernemingsraden. Ze wijzen de politiek erop dat de afspraak is dat de bezuinigingen niet ten koste van de regionale journalistiek gaan.

De raden hebben niet allleen zorgen over de hoogte van de bezuiniging. Ze vinden ook dat de fusie wel heel erg snel moet worden gerealiseerd. "Zeker nu de wijziging van de Mediawet niet per 1 januari tot stand is gekomen."

De raden zeggen dat door vertragingen in de politieke besluitvorming de invoeringsdatum van 1 januari 2017 onhaalbaar is geworden en vragen de politici in de Eerste Kamer om nog eens kritisch naar de wetswijziging en de bezuinigingen te kijken.

De Eerste Kamer vergadert volgende week opnieuw over de Mediawet. Niet alleen de regionale omroepen hebben veel zorgen over de nieuwe wet. Ook de landelijke omroepen vragen om een groot aantal wijzigingen.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht