COA: 1300 keer fysiek geweld in azc's

PROVINCIE UTRECHT - In 2015 is ruim 1300 keer sprake geweest van fysiek geweld in of bij een opvang voor asielzoekers, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De politie maakt melding van 377 gevallen van mishandeling. Er zijn door de politie 55 zedenzaken vastgelegd, voornamelijk incidenten tussen asielzoekers onderling. De cijfers zijn openbaar geworden nadat RTV Utrecht en andere media een beroep deden op de Wet openbaar bestuur.
In het rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat RTV Utrecht heeft ontvangen staat dat het COA over heel 2015 zo'n 8000 meldingen registreerde. Zo'n 5000 gaan over het overtreden van huisregels, zoals roken op de kamer of geluidsoverlast. Bijna 3000 meldingen betreffen agressie, waaronder de eerder genoemde 1300 met fysiek geweld.
Medewerkers van het COA kregen te maken met 312 dreigingen van zelfmoord. In twee gevallen benam een asielzoeker zich daadwerkelijk van het leven. Ook blijken veel asielzoekers zichzelf te beschadigen.

POLITIE

De politie heeft een eigen registratiesysteem en maakt melding van 4460 incidenten bij een asielopvang. Dan gaat het vrijwel altijd om een melding die ook in het COA-systeem is vastgelegd. Ook zitten er veel loze meldingen tussen, staat in het rapport.
Naast de 337 meldingen van mishandelingen, registreerde de politie 1115 keer een verstoring van de openbare orde of vernieling. Daaronder vallen ook vernielingen van derden op een opvanglocatie. Van zaken als diefstal, inbraak of autokraak is 225 keer melding gemaakt.
Uit de cijfers blijkt dat er relatief weinig incidenten met drugs en alcohol zijn bij asielzoekers. De politie kreeg 55 meldingen van zedenmisdrijven. Die bleken zich vooral af te spelen tussen bewoners van opvanglocaties onderling. Er is één geval bekend van een poging tot aanranding van een Nederlandse vrouw door een man die mogelijk van een COA-opvanglocatie in de plaats kwam. Een Nederlandse man heeft geprobeerd zich aan een minderjarige vluchteling te vergrijpen.

NIEUW

Het is de eerste keer dat het ministerie van Veiligheid zo'n rapport samenstelt. Een vergelijking met eerdere jaren is dan ook niet mogelijk, aldus de opstellers van het rapport. Ook vergelijkingen met andere landen gaan mank omdat niet overal op dezelfde manier wordt geregistreerd, aldus het ministerie.
Dit jaar wordt een nieuwe manier van registreren ingevoerd. Daarna wil het ministerie de cijfers ieder half jaar verstrekken. In 2015 ving Nederland bijna 48.000 asielzoekers op.
Het ministerie heeft de cijfers afgelopen week onder embargo tot zaterdagmorgen 6.00 uur verspreid, nadat diverse media daar via een Wob-verzoek om hadden gevraagd. RTV Utrecht had ook gevraagd om lokale cijfers. Daarvoor moeten de burgemeesters toestemming geven. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid komende week.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.