Politie 296 keer naar azc's in provincie Utrecht

UTRECHT - In de vaste asielzoekerscentra in de provincie Utrecht zijn afgelopen jaar 296 incidenten geweest waarvoor de politie moest komen. Landelijk waren het er 4460, een gemiddelde van 50 incidenten per locatie. Dat meldt de politie na een WOB-verzoek van verschillende media waaronder RTV Utrecht.
In Overberg waren 88 incidenten. Bekend is dat in deze opvang jongeren zitten en dat er meerdere vechtpartijen zijn geweest.
In de opvang aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort waren 25 incidenten. In het azc aan de Utrechtse Joseph Haydnlaan waren 59 incidenten, in Leersum 61 en in de opvanglocaties op Kamp van Zeist registreerde de politie 63 verstoringen. Burgemeester Koos Janssen van Zeist: "Elk incident is er een teveel. Maar als ik het afzet tegen het totaal aantal incidenten in de gemeente, vind ik dit aantal niet verontrustend hoog."

LANDELIJK

Van de 4460 politieregistraties betrof het grootste deel assistenties en overige meldingen (50,5 procent), bijvoorbeeld na diefstal. De categorie openbare orde en vernieling beslaat 25 procent van alle registraties. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om meldingen van ruzies, overlast door verwarde personen en uiteraard vernielingen.

ZEDENZAKEN

Registraties op het gebied van geweld en vermogen maken respectievelijk 8,5 en 5 procent uit van het totaal. Een veel kleiner percentage betreft registraties met betrekking tot drugs en alcohol, zeden en mensenhandel en mensensmokkel (allemaal tussen de 0,8 en 1,5 procent). Tot slot zijn er nog de categorieën overig en verkeer die samen de resterende politieregistraties bevatten.

UTRECHTSE NOODOPVANG

De incidenten in noodopvanglocaties in Midden-Nederland zijn niet meegerekend. Wel meldt de politie aan RTV Utrecht dat er sinds 20 november aan de Amerikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland acht incidenten waren. Het betrof vier ruzies, een vernieling, een onwelwording en twee overige meldingen.
In het Beatrixgebouw waren tussen half september en half november vier incidenten. Het betrof onder meer mishandeling, een ruzie en een diefstal van een telefoon.

COA-CIJFERS

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kwam dit weekend met eigen cijfers. De organisatie meldde dat afgelopen jaar ruim 1300 keer sprake is geweest van fysiek geweld in of bij een opvang voor asielzoekers. De politie maakt melding van 377 gevallen van mishandeling. Er zijn door de politie 55 zedenzaken vastgelegd

ZEIST

Het COA registreerde vorig jaar
in het azc van Zeist. In de noodopvang op het terrein van Kamp van Zeist werden zes incidenten geregistreerd.

DUIDING

De politiecijfers over incidenten in asielzoekerscentra in de provincie Utrecht, geven niet aan dat asielzoekers crimineler zijn dan Nederlanders. Dat zegt criminoloog Richard Staring van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Volgens de professor wordt van incidenten in azc's vaker aangifte gedaan dan van incidenten op andere plekken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met vooroordelen over asielzoekers, blijkt uit onderzoek.
Volgens Staring is het onmogelijk om politiecijfers over incidenten in asielzoekerscentra te vergelijken met politiecijfers over andere plekken. Er is geen vergelijkbare groep en ook de setting in azc's is uniek, aldus de professor.

Professor criminologie Richard Staring duidt de cijfers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.