RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bart van U. bekent moord op Els Borst vanwege euthanasiewet

1/5
BILTHOVEN/ROTTERDAM - Bart van U. heeft de moord op oud-minister Els Borst uit Bilthoven bekend. De verwarde Rotterdammer heeft naar eigen zeggen "de goddelijke opdracht" gekregen om degene te vermoorden die verantwoordelijk is voor de euthanasiewet.

Van U. ging 8 februari 2014 op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven. Hij wachtte haar op en bracht haar met 41 messteken om het leven. Volgens zijn advocaat NoŽlle Pieterse deed Van U. dat ondanks "de goddelijke opdracht" in een opwelling. Hij zou niet naar het huis van de oud-minister zijn gekomen met het vooropgezette plan haar te doden.

In de weken voor de moord was Van U. al vaker bij Borst langsgegaan. Hij vroeg haar toen om de adressen van de oud-premiers Wim Kok en Jan Peter Balkenende, met wie Van U. volgens zijn advocaat in gesprek had willen gaan.

Een pro-formazitting over de zaak-Borst werd donderdagochtend onverwacht onderbroken omdat de advocaat van Van U. met de mededeling kwam dat haar cliŽnt een verklaring wilde afleggen.

Familieleden bezochten hem afgelopen week en drongen erop aan dat hij openheid van zaken zou geven. Eerder weigerde de verwarde Van U. iets te zeggen over de moord op Borst, of het lukte niet om hem te verhoren vanwege zijn psychische toestand.


EUTHANASIE

De Rotterdammer bekende eerder wel dat hij zijn zus januari vorig jaar heeft gedood in Rotterdam. Over de moord op Borst had hij tot vandaag niets losgelaten. Een opvallend element in de verklaring over zijn zus was destijds al dat Van U., die uit een orthodox-christelijk milieu komt, en zijn zus verschillend dachten over euthanasie en abortus. Van U. zei over de dood van zijn zus dat hij uit zelfverdediging handelde. Ook zij werd met meerdere messteken om het leven gebracht.


OBSERVATIE

De officier van justitie opperde vandaag dat Van U. opnieuw ter observatie naar het Pieter Baan Centrum moet. De rechtbank wees dat verzoek af omdat het geen meerwaarde zou hebben aangezien de Rotterdammer daar al twee keer wekenlang heeft gezeten. Van U. zelf voelde er ook niet voor, zei hij in de rechtszaal. Hij verklaarde rust te willen.


WAANDENKBEELDEN

Van U. lijdt aan waandenkbeelden. Enkele maanden voor de dood van Borst dook hij op bij de IsraŽlische ambassade in Brussel met onder meer twee messen. Hij had een brief bij zich waarin hij zei bang te zijn voor een aanslag op zijn leven. Toen veiligheidspersoneel hem controleerde, vonden ze de messen en een kogelhuls en arresteerden hem.

De Brusselse onderzoeksrechter liet hem in een psychiatrische instelling in Grimbergen plaatsen, waaruit hij na een paar weken, eind 2013, vertrok. In de periode daarna bracht hij eerst Borst om het leven en daarna zijn zus.


RAPPORT

Van U. is nooit behandeld voor zijn waandenkbeelden en allesoverheersende angsten voor een islamitische terreuraanslag. De Rotterdammer kwam meerdere keren met justitie in aanraking. In 2011 werd hij aangehouden voor verboden wapenbezit. Een onderzoekscommissie bracht eerder een vernietigend rapport uit over de misstanden in de zaak-Borst.


SPOOR

Het OM liet eerder weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Van U. bij de dood Borst. Zo is een haar op haar jas hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous. Ook zijn bij hem bestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf vertelde vlak voor haar dood dat er op 29 januari 2014 een verwarde man aan haar deur in Bilthoven was geweest, die vroeg naar de adressen van Kok en Balkenende.


D66

D66-leider Alexander Pechtold laat in een verklaring het volgende weten: "Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Het motief van de verdachte is schokkend en confronterend. Els is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven. Els stond voor alles waar D66 voor staat. Mijn gedachten zijn bij haar familie en dierbaren voor wie deze bekentenis zowel meer duidelijkheid geeft, maar ook nieuw verdriet." D66 heeft contact gehad met de familie. "Via ons vraagt de familie hen de ruimte te geven dit verdriet te verwerken en geen contact op te nemen."

Op 29 maart begint de inhoudelijke behandeling. Daarvoor zijn drie dagen uitgetrokken.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht