RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ex-politica Kathalijne de Kruif hoeft van OM niet meer de cel in

1/3
STICHTSE VECHT -

Tegen de Maarssense ex-politica Kathalijne de Kruif is een voorwaardelijke celstraf geŽist met een proeftijd van twee jaar. Ook wil justitie een werkstraf van 240 uur. De voormalig fractieleider van de VVD in Stichtse Vecht wordt beschuldigd van het witwassen van drugsgeld en valsheid in geschrifte.

De Kruif zou onderdeel zijn geweest van een criminele organisatie die zich bezighield met het kweken en verkopen van hennep. Volgens justitie blijkt onder meer uit tapgesprekken en filmpjes voor haar dat ze wist van de drugspraktijken. Tegen andere verdachten, onder wie de partner van De Kruif, werden deze week celstraffen tot 4,5 jaar geŽist.


DURE AANKOPEN

De Kruif zou de opbrengsten van de hennepteelt hebben witgewassen door cash auto's, een jetski, boot en caravan aan te schaffen. De spullen stonden op haar naam, maar werden niet door haar gebruikt.

De Kruif ontkent. Ze zegt dat ze met bonnen kan aantonen dat ze haar aankopen met eigen geld heeft gedaan. Het OM denkt dat ze een valse factuur heeft laten zien.

In de woning van De Kruif is een gasdrukpistool gevonden en in getapte telefoongesprekken deed de Maarssense uitspraken die erop zouden kunnen duiden dat ze van de hennepteelt wist. Zo zei ze dat haar partner Jeroen "even water aan het geven was" en zei ze over een plantage in Klazienaveen "Die grote?".

De Kruif was vanmorgen bij de zaak en hoorde het requisitoir van de officier van justitie aan. Ze overlegde regelmatig met haar advocate en schreef ook mee. Vorige week wist de oud-politica veel vragen van de rechter te pareren. Ze verklaarde onder meer dat de verkoop van sieraden haar extra geld had opgeleverd.

Het OM eist tegen De Kruif zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De maand die overblijft zat ze al in voorarrest. In de zaak van De Kruif speelt haar voorbeeldrol als politica mee. Aan de andere kant kreeg ze daardoor ook veel aandacht in de media en kan dat weer tot een lagere straf leiden, net als haar blanco strafblad.


HOGER BEROEP

De advocaat van De Kruif overweegt in hoger beroep te gaan als de rechter meegaat in de eis van justitie. De Kruif blijft ontkennen iets met de zaak te maken te hebben of van wiethandel te hebben geweten. "Natuurlijk is het mooi dat ze van het OM niet meer terug hoeft naar de gevangenis", zegt haar advocaat Claudia van Oort. "Maar ook deze eis is gewoon veel en veel te hoog. Wat ons betreft is geen straf aan de orde."

De uitspraak is op 10 maart.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -