RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Overzicht gebeurtenissen moordzaak Els Borst

BILTHOVEN - Bart van U. heeft donderdag bekend dat hij oud-minister Els Borst heeft gedood. Hieronder een overzicht van de zaak en opvallende gebeurtenissen rond de verdachte.

2011: Bart van U. wordt aangehouden voor verboden wapenbezit.

2013: In het najaar duikt Bart van U. op bij de IsraŰlische ambassade in Brussel met onder meer twee messen. Hij heeft een brief bij zich waarin hij staat dat hij bang is voor een aanslag op zijn leven. Van U. wordt gearresteerd. De Brusselse onderzoeksrechter laat hem in een psychiatrische instelling in Grimbergen plaatsen. Daaruit vertrekt hij eind 2013 na een paar weken.

29 januari 2014: Bart van U. komt aan de deur bij Els Borst. Hij vraagt naar de adressen van oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende.

8 februari: Bart van U. neemt de trein naar station Overvecht. Vanaf daar fietst hij naar de woning van Els Borst. Daar wacht hij haar op en brengt hij haar met 41 messteken om het leven.

10 februari 2014: 's avonds laat wordt bekend dat oud-vicepremier Els Borst op 81-jarige leeftijd is overleden. Twee vriendinnen vinden Borst in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. De politie meldt verdachte omstandigheden.

13 februari 2014: Borst is waarschijnlijk slachtoffer van een misdrijf, concluderen politie en justitie. Ze doen dat na uitvoerig
onderzoek, zowel op het lichaam van de politica als aan de hand van aangetroffen sporen.

11 maart 2014: Els Borst is waarschijnlijk twee dagen voordat ze werd gevonden, gedood. De politie is inmiddels overtuigd van een
misdrijf.

18 maart 2014: De politie vraagt in Opsporing Verzocht om hulp. Het gaat daarbij specifiek om informatie over een verwarde man die in de week voor haar dood 's ochtends vroeg bij Borst aanbelde.

7 oktober 2014: De politie heeft geen motief kunnen vinden in de relationele of politieke sfeer en denkt dat Borst mogelijk door een
gestoord iemand is gedood.

26 januari 2015: De politie meldt dat ze een verdachte op het oog heeft door een DNA-match. Het gaat om Bart van U., die ook wordt
verdacht van het doodsteken van zijn zus in Rotterdam.

25 juni 2015: De commissie-Hoekstra die onderzoek deed naar wat er is misgegaan rond Bart van U., concludeert dat het OM ernstig tekort is geschoten. Zo is er nooit DNA-materiaal bij Van U. afgenomen terwijl hij eerder in contact kwam met justitie. En hoewel er een rechterlijk bevel tot gevangenneming was, belandde hij niet in de gevangenis.

17 juli 2015: Bart van U. wordt ook vervolgd voor de moord op Els Borst.

1 september 2015: Els Borst is om het leven gekomen door 41 messteken, aldus het OM.

8 september 2015: Bart van U. verschijnt voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank. Het OM zegt een behoorlijk aantal aanwijzingen te hebben die duiden op zijn betrokkenheid bij de dood van Borst.

Eind oktober 2015: Bart van U probeert te ontsnappen uit het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen. Het gaat erg slecht met hem. Hij zou su´cidaal zijn.

4 februari 2016: Bart van U. bekent dat hij Els Borst heeft gedood. Hij doet dit op aandringen van familieleden.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht