RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Overvallers juwelier Kanaleneiland jaar langer in cel

1/2
UTRECHT - Twee Utrechters hebben een jaar extra gevangenisstraf gekregen voor de gewelddadige overval op een juwelier in het Utrechtse Kanaleneiland. Ze waren eerder veroordeeld tot zeven jaar cel en hoorden vrijdag in hoger beroep dat die straf wordt omgezet naar acht jaar.

De overvallers beroofden in april 2013 Juwelier B. de Vries in winkelcentrum Kanaleneiland. Ze dreigden met een vuurwapen, spoten met pepperspray en renden weg met voor 100.000 euro aan sieraden. Een voorbijganger die wilde ingrijpen schoten ze in zijn been. Het slachtoffer liep een slagaderlijke bloeding op. Het been kon door een spoedoperatie in het ziekenhuis ternauwernood worden gered.


EVENVEEL SCHULD

Het Hof rekent het de mannen zwaar aan dat ze op de vlucht door het drukke winkelcentrum de omstander ernstig hebben verwond. Dat maar een van de twee overvallers heeft geschoten, maakt voor de rechter geen verschil. Omdat ze zowel bij de overval als bij de vlucht samenwerkten dragen ze evenveel schuld.

Bovendien zijn de daders na de overval binnengedrongen in het huis van de bovenbuurvrouw van een van hen. De vrouw en haar twee jonge kinderen werden volgens de rechter een paar uur van hun vrijheid beroofd. De rechter weegt in het vonnis ook mee dat geen van beiden inziet hoe ernstig hun misdrijven zijn en dat ze er totaal geen verantwoordelijkheid voor hebben genomen.


BLIJVENDE OOGSCHADE

Juwelier Ben de Vries draagt nog altijd de gevolgen van de zaak. Hij heeft door de pepperspray blijvende oogschade opgelopen. Ook financieel is hij gedupeerd. Omdat de verzekering niet de volledige schade dekte is hij naar eigen zeggen 53.000 euro kwijt.

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie had in het hoger beroep, net als de officier van justitie eerder, een gevangenisstraf van negen jaar geŽist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht