RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Bizar dat ov-jaarkaart niet online te beëindigen is"

UTRECHT -

Het is 'bizar' dat studenten hun ov-jaarkaart niet via internet kunnen stopzetten. Dat zegt studentenorganisatie ISO in Utrecht. Studenten moeten naar een automaat op een station gaan om hun reisabonnement te stoppen.

De Volkskrant meldde vrijdag dat 120.000 ex-studenten in 2014 en 2015 boetes moesten betalen, omdat ze hun ov-abonnement niet op tijd hadden stopgezet. De boete bedraagt 97 euro per halve maand. In totaal ging het om een bedrag van 56 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 500 euro per student.

Sommige studenten waren vermoedelijk vergeten de reiskaart te annuleren, anderen hebben het mogelijk bewust gedaan om goedkoper te kunnen reizen. Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze "gewoon vergeten hun ov-kaart stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen''.


AUTOMATISCH

De PvdA wil dat de ov-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Nu moeten studenten dat zelf doen: ťťn keer via internet en ťťn keer via de automaat op het station. Als het niet goed gaat, krijgen ze een boete en dat is niet eerlijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

"Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland dan volgen meteen hoge boetes. Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Ik wil dat hier een einde aan komt'', aldus Mohandis vrijdag.

De voorgenomen verhoging van de boetes moet meteen van tafel, zegt het PvdA-Kamerlid. Vroeger werd de ov-kaart volgens hem ook automatisch stopgezet.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zou ook liever zien dat de kaart automatisch stopt "maar dat is mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk". Ze blijft zoeken naar oplossingen, beloofde ze.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -