RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kritiek en blijdschap na overname TSN

PROVINCIE UTRECHT -

Brancheverenigingen in de zorg BTN in Houten en ActiZ in Utrecht zijn kritisch over de overname van de zorgactiviteiten van TSN door Buurtzorg. Vakbond FNV en staatssecretaris Martin van Rijn zijn blij dat de failliete thuiszorgorganisatie wordt overgenomen.

"Met elke baan die in de thuiszorg behouden blijft zijn we blij'', reageert BTN-directeur Hans Buijing op de overname. "Maar dezelfde regels moeten wel voor alle partijen gelden." Buijing laat weten dat Buurtzorg in eerdere bijeenkomsten gemeenten heeft verteld dat er overbruggingsgeld moet komen om te zorgen dat de thuiszorg zonder problemen doorgaat.

Daarnaast moet er de komende twee jaar geld bij dat uit een innovatiepotje van de gemeenten zou moeten komen. "Wij hebben dat aangekaart en praten er volgende week met de Autoriteit Consument & Markt over."

Buijing schat dan ook in dat veel gemeenten huiverig zijn voor de deal de Buurtzorg biedt omdat ze bang zijn voor het verlenen van illegale staatssteun.

Ook ActiZ-directeur Jan de Vries is blij dat er schot in de zaak zit. Hij vindt het "heel erg belangrijk dat er snel helderheid komt voor betrokken cliŽnten en medewerkers". Daarbij zijn echter "een gelijk speelveld en gelijke voorwaarden" voor alle aanbieders van thuiszorg belangrijk.


PROBLEMATIEK

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) deelt de zorgen van BTN en Actiz niet. "Er is in totaal zo'n 200 miljoen euro beschikbaar vanuit de zogenaamde regeling Huishoudelijke Hulp Toelage", zegt hij.

"Daarover hebben we afgesproken dat het ingezet kan worden voor acute problematiek en behoud en vernieuwing van thuisondersteuning op basis van reguliere banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Het is klip en klaar dat deze situatie daar aan voldoet", aldus Van Rijn.


SPEELVELD

"Het is ook klip en klaar dat deze regeling en dat geld er dus niet alleen is voor Buurtzorg. Daar kunnen ook anderen gebruik van maken. Vervolgens is het aan gemeenten om te besluiten hoe daar mee om te gaan. Dus een gelijk speelveld voor iedereen", zegt de staatssecretaris.

De FNV roept gemeenten op om het aanbod van Buurtzorg te accepteren. "Buurtzorg presenteert een plan waarin de rechten van medewerkers en patiŽnten zijn gewaarborgd. Dat is altijd de voorwaarde van de FNV geweest. We roepen alle gemeenten dan ook op om met Buurtzorg in zee te gaan."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -