Utrecht: Eneco sjoemelt met stadsverwarming

LEIDSCHE RIJN - De Utrechtse stadsverwarming blijkt een stuk minder efficiënt dan altijd gedacht. Dat staat in een brief die het college van B en W donderdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Eneco, de leverancier van de stadsverwarming, heeft verzwegen dat de cijfers niet kloppen, staat in de brief. Daardoor hebben ruim 200 woningen in Leidsche Rijn ten onrechte een gunstig energielabel gekregen.
In de brief aan de raad schrijft het college dat de efficiëntie van het opwekken van stroom en warmte door Eneco veel minder gunstig is dan dat het bedrijf eerder vermeldde. Bij de berekening van de energielabels werd rekening gehouden met die foute waarden. Huizen kregen zo een veel beter energielabel dan waar ze recht op hebben.
De gemeente is niet blij dat ze zelf achter het gesjoemel van Eneco moesten komen. De burgemeester heeft een brief op hoge poten aan het bedrijf gestuurd en eist binnen tien dagen uitleg. Verder eist de gemeente dat de energieproducent zich aan de gemaakte afspraken houdt en de warmte op een veel efficiëntere manier gaat opwekken.

VERBAASD

De ChristenUnie reageert geschokt. Jan Wijmenga zegt nog nooit in zijn politiek carrière zo verbaasd te zijn door een brief van het college.
Utrecht streeft er naar om de stad energieneutraal te maken. Een dergelijk bericht is een streep door die plannen.

Utrecht: Eneco sjoemelt met stadsverwarming

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.