Utrechtse serieverkrachter krijgt 16 jaar cel

UTRECHT - Gerard T. uit Nieuwegein is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. De rechter vonniste vanmorgen dat hij schuldig is aan vier verkrachtingen. Daarmee komt vast te staan dat T. de beruchte Utrechtse serieverkrachter is. In alle zaken is wettig en overtuigend bewijs aangevoerd. T. hoorde de uitspraak schijnbaar onbewogen aan.
Volgens de rechtbank is de 52-jarige T. verantwoordelijk voor drie verkrachtingen in 1995 en een in 2001. De rechter sprak van een volstrekt gebrek aan geweten. Het Openbaar Ministerie had voor de misdrijven de maximale celstraf van 16 jaar geëist. De advocaat van T. had vrijspraak geëist, omdat hij onvoldoende bewijs zag.

MAXIMALE STRAF

T. krijgt conform de eis de
. Verder moet hij ruim 35.000 euro betalen aan een van de slachtoffers. Onder het gehoor in de rechtszaal, waar ook rechercheurs van de politie aanwezig waren, was opluchting merkbaar toen het vonnis werd uitgesproken.
In het vonnis sprak de rechter over de "onvoorstelbare bruutheid" waarmee T. tekeer is gegaan. Die heeft op de slachtoffers, waarvan er twee toen zestien jaar waren, een enorme impact gehad. Bovendien ontstond in de periode van de verkrachtingen grote angst onder vrouwen in de wijde omgeving van Utrecht.

LOKFIETS

De politie heeft
naar de serieverkrachter. De Nieuwegeiner werd in 2014 opgepakt toen hij een lokfiets stal. De officier benadrukte dat de lokfiets niet bewust voor T. was neergezet, iets wat de raadsman Maarten Krikke het OM wel verweet.
De rechter oordeelde dat opsporing en onderzoek volgens de regels zijn verlopen. Ook het inzetten van een informant om de zwijgende T. een bekentenis te ontlokken was correct, al is diens verklaring niet als bewijs gebruikt.

ACHTTIEN ZEDENZAKEN

In totaal worden achttien zedenzaken aan de Utrechtse serieverkrachter toegeschreven. T. werd voor slechts vier zaken vervolgd, omdat in die zaken een dna-match is gemaakt.

Verslaggever Mark van der Wel over het vonnis
U Vandaag om 12.10u over de Utrechtse serieverkrachter
Emotionele uitspraak van rechter
Officieren van justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent geven commentaar op de uitspraak, net als politieman Wim Perlot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.