Politie en justitie erg blij met uitspraak serieverkrachter

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie is erg blij met de straf die Gerard T. uit Nieuwegein heeft gekregen. Politiemensen waren zichtbaar opgelucht dat de rechter het vermoeden bevestigde dat T. de Utrechtse serieverkrachter is, en dat hij voor zijn daden gestraft wordt. De Nieuwegeiner werd veroordeeld tot 16 jaar celstraf.
"Er is een enorme opluchting bij iedereen dat dit vonnis is uitgesproken en dat de slachtoffers erkenning hebben gekregen", zegt officier van justitie Daphne van der Zwan. Zij werkte onder meer met collega Michael van Leent lange tijd aan de zaak.
Van der Zwan hoopt niet dat T. in hoger beroep gaat. "Dat betekent dat het voor de slachtoffers dat het nog niet klaar is."

POLITIE

Agenten, rechercheurs en oud-politiemensen staken na de uitspraak duimen naar elkaar op. Voor hen was het een bijzonder moment", zegt verslaggever Mark van der Wel. "Er is de afgelopen jaren enorm veel energie en geld in het onderzoek gestoken."
Politieman Wim Perlot is sinds de eerste dag van het onderzoek in 1995 naar de Utrechtse serieverkrachter betrokken bij de zaak. Hij is erg blij. "T. heeft deze straf wat mij betreft dubbel en dwars verdiend. Ik heb het niet vaak, maar ik heb nu regelmatig gedacht: 'Ik wil dat hij die straf krijgt','' vertelt Perlot, die bij elke zitting in de zaak aanwezig was.
"We hebben altijd gedacht dat hij wel wat zou gaan zeggen. Hij deed dat niet, dus zijn we tot het gaatje gegaan om het onderzoek rond te krijgen", zegt Perlot, die aangeeft dat wat hem betreft de zaak nu is afgerond. "Deze zaak was extra heftig omdat ik er toevallig al twintig jaar geleden mee begonnen ben."
Ook oud-politiechef Lex Mellink is nu klaar met de zaak. "Het blijft wel bij je, maar het is de laatste bladzijde van een boek en dat boek kan nu dicht."

SLACHTOFFERS

"Slachtoffers zaten op een andere verdieping", zegt Van der Wel. "Zij keken via een videoverbinding mee en werden ondersteund door familierechercheurs en mensen van Slachtofferhulp." Volgens hem ging er een zucht van opluchting door de zaal.
In alle vier de zaken die zijn aangevoerd door het OM is wettig en overtuigend bewijs aangevoerd, zei de rechter. Hij krijgt de maximale straf mogelijk . Verder moet hij ruim 35.000 euro betalen aan één van de slachtoffers.
Advocaat Maarten Krikke van T. wil geen commentaar geven. Het is nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat.

Officieren van justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent geven commentaar op de uitspraak, net als politieman Wim Perlot.
Officiële reactie van het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.