RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

A2 testparcours voor zelfsturende auto's

UTRECHT - De A2 tussen Amsterdam en Utrecht wordt volgende maand gebruikt als parcours om zo'n vijftig zelfsturende auto's te testen.

Het gaat niet om volledig zelfrijdende wagen, maar om zogeheten hoog automatische auto's, met technologieŽn als Adaptive Cruise Control (snelheid wordt automatisch aangepast aan voorligger) en Lane Keeping (automatisch bijsturen om op de rijstrook te blijven).

Het is voor het eerst dat er een proef met zoveel auto's gedaan wordt, meldt de NOS. Op 16 maart gaan de wagens rond elf uur 's ochtends rijden. Er is voor de A2 Amsterdam-Utrecht gekozen omdat dit traject vijfbaans is. De snelweg wordt niet afgesloten, het experiment zal tussen het gewone verkeer plaatsvinden.

De auto's gaan rond 11.00 uur rijden, omdat het dan meestal relatief rustig is op de A2. Het plan is dat er steeds een groep van vijf wagens achter elkaar in colonne rijdt, met een minuut tussen de groepen.

Er doen onder meer Tesla's, Volvo's en Mercedessen mee. Het is een vervolg op een proef op een testbaan bij Lelystad afgelopen oktober.

In het tv-programma De Kennis van Nu vertelde Maarten Steinbuch, hoogleraar robotica aan de TU, vorige maand nog over zelfsturende auto's.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -